24 травня 2023 року відбулася гостьова лекція для здобувачів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя третього (освітньо – наукового) рівня спеціальності 032 Історія та археологія

24 травня було проведено лекцію для аспірантів спеціальності 032 «Історія та археологія» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Лектором виступила Палієнко Марина Геннадіївна, головний редактор журналу «Архіви України», професор, доктор історичних наук, завідувачка кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Тема зустрічі «Архіви у творчій лабораторії історика» є актуальною і викликала у здобувачів неабиякий інтерес.  На початку лекторка повела мову про становлення джерелознавства й архівістики на теренах України у ХІХ столітті, зокрема при університеті Св. Володимира в Києві. Звернула увагу на значення архівів, у тому числі зарубіжних, для розвитку наукових історичних шкіл в Україні (М. Грушевського, Д. Багалія та ін.). Марина Геннадіївна розповіла про своє бачення еволюції ролі архівів у модерний час від «арсеналів влади» до «лабораторії істориків». Відзначено світлі й темні сторони радянського й сучасного періоду розвитку української архівістики. Докладно зупинилась на особливостях сучасного використання архівів у дослідницькій роботі.

Наприкінці лекції бажаючі задали питання. В цілому, спілкування з шановним гостем тривало майже дві години. Дякуємо лектору за цікаву зустріч та всім присутнім за активну участь.

Завідувачка відділу аспірантури та докторантури

Оксана Крупенко

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative