Про це ми дізнаємося з незалежного сайту української діаспори в росії «Кобза», з яким протягом багатьох років співпрацює Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою НДУ імені Миколи Гоголя. У газеті «Український дім» № 2 (117) за 2023 рік ми подаємо добірку інформаційних повідомлень про протести росіян проти війни на території нашої держави. За участь в антивоєнних мітингах і пікетах, за пости в соцмережах, а також за вираження в тій чи іншій формі підтримки України були затримані з березня минулого року більше 19 тисяч чоловік. Це рекордна цифра арештованих за політичними мотивами за останні 10 років.

Не тільки до літературознавчих роздумів спонукає розвідка професорки Людмили Тарнашинської «Трагедія крові». Актуальність драми Лесі Українки «На полі крові» виявляється сьогодні в тому, що на тимчасово окупованих територіях українців змушують здавати кров для поранених рашистів.

«Коли вже нарешті Україна і її талановиті й працьовиті громадяни перестануть бути донорами сусідньої імперії зла, донорами природних і людських ресурсів, ідей, умів, а тепер ще й перелитої примусово крові? Чи з перемогою на полі бою російсько-української війни здобудемося перемоги на полі багатовічного донорства на користь російської імперії?», – риторично запитує авторка.

Герої не вмирають. Серед загиблих за Україну і ніжинець Станіслав Прощенко, чиїм іменем названа вулиця в нашому місті. Тепла і переконлива публікація про нього Тетяни Миргородської.

Наші автори і їхні герої утверджують сьогодні нашу націю серед інших народів. Разом з поеткою Вірою Вовк ми всі молимося за наше Божественне Воскресіння…

З іншими випусками часопису «Український дім» можна ознайомитися за покликанням: http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Надія Онищенко

Прочитано 199 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative