4 квітня 2023 року в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулося вручення посвідчень випускниць та випускників програми підвищення кваліфікації «Професійна діяльність фахівців з надання публічних послуг в органах місцевого самоврядування».

Програма стала наслідком реалізації проєкту «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)» шляхом партнерства з Краківським економічним університетом в процесі реалізації програми післядипломного навчання «Управління в українських органах місцевого самоврядування для лідерів, менеджерів середнього рівня, фахівців з публічних послуг громади». До проєкту було залучено кілька закладів вищої освіти України. Для НДУ він передбачав створення курсів підвищення кваліфікації для фахівців з публічних послуг громади.

На першому етапі проєкту було створено колектив науково-педагогічних працівників, що будуть викладати на курсах у складі Ю. Кузьменко, Є. Плотнікова, О. Желіби, М. Потапенка, О. Крупенко, Ю. Філоненка, О. Овчар, Н. Шугалій. Для команд були проведені тренінги досвідченими колегами із України та Польщі, надані необхідні навчальні матеріали та ресурси. Паралельно відбулося звтвердження програми підвищення кваліфікації у Національному агентстві України з питань державної служби.

У вересні 2021 року відбувся набір групи слухачів, а з жовтня 2021 по лютий 2023 року відбулося навчання. За угодою, нормативні дисципліни викладали фахівці НДУ, а вибіркові – Краківського економічного університету.

Здобувачі опанували такі обов’язкові освітні дисципліни:

  • Місцеве самоврядування: концепції, моделі і практика в Україні;
  • Людські ресурси та управління персоналом;
  • Управління місцевим економічним розвитком;
  • Надання публічних послуг;
  • Стратегічне планування як інструмент управління розвитком громади;
  • Бюджети і управління публічними фінансами в територіальній громаді;
  • Комунікації, зв'язки з громадськістю та партнерство в органах місцевого самоврядування;
  • Основи управління проєктами;
  • Лідерство.

Здобувачі могли обрати дві вибіркові дисципліни зі запропонованих:

  • Моделі врядування та громадянської участі в децентралізованих системах;
  • Європейський Союз: інституції та політичний процес;
  • Культура та глобалізація;
  • Формування політики на основі звітності (Evidence-Based Policy-Making).

Підсумком підвищення кваліфікації стала підготовка та захист дипломної роботи.

Навчання на проєкті завершувалося під вибухи відкритої російської агресії. На жаль, в перші дні війни ми втратили одного з учасників програми – Євгена Коваленка.

Військова агресія відклала вручення дипломі, але воно відбулося. За умовами проєкту здобувачі отримали два документи про підвищення кваліфікації: сертифікат Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та свідоцтво Краківського економічного університету.

Наразі команда учасників проєкту. Готується до його продовження та подальше викладання курсів підвищення кваліфікації для фахівців з публічних послуг громади.

 

Олександр Желіба

Прочитано 1329 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative