30 березня 2023 р. в читальному залі Гоголівського корпусу відбувся університетський міжкафедральний навчально-методичний семінар «Педагогічні ідеї К. Д. Ушинського і сучасна школа». Захід було присвячено 200-річчю з дня народження видатного педагога К.Д. Ушинського, юнацькі роки життя якого пов’язані із Чернігівщиною. Семінар було організовано бібліотекою ім. М.О. Лавровського НДУ імені Миколи Гоголя спільно з кафедрою педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту, кафедрою дошкільної освіти.

Доповідачами на заході були: провідний бібліотекар С.С. Оніщенко, доц. О.В. Самойленко, доц. С.І. Матвієнко, які розкрили важливі аспекти життя, педагогічної діяльності та поглядів К. Ушинського стосовно народності у вихованні, опори на рідне слово в начальному процесі, використання засад краєзнавства у роботі з учнями тощо. Доповіді виступаючих супроводжувалися демонстрацією мультимедійних презентацій. У заході брали участь здобувачі освіти першого (бакалаврського) рівня, які вивчають дисципліни «Історія педагогіки», «Теорія і методика навчання громадянської і історичної освітньої галузі в початковій школі», «Історія суспільного дошкільного виховання», «Інноваційна діяльність в освітній галузі». Це студенти університетських академічних груп ПО-31, АН-31, НА-31, ДО-31, ПОм-11.

Сучасна вища освіта реалізує ряд підходів до організації освітнього процесу, у тому числі – компетентнісний, міждисциплінарний, середовищний тощо. Саме з їх урахуванням було побудовано логіку проведення даного навчально-методичного семінару. Бібліотечне середовище університету – особливо цінний ресурс професійно-компетентнісного, особистісного, духовного зростання студентів. Бібліотека НДУ має унікальний фонд наукової літератури, що дозволяє здобувачам освіти здійснювати наукові розробки у межах виконання завдань самостійної роботи, написання доповідей, статей тощо. Й це було реалізовано у методичній частині заходу.

Доповідь доц. О.В. Самойленко базувалася на аналізі архівних матеріалів щодо освітньо-виховної практики гімназій Чернігівщини (Ніжинської та Новгород-Сіверської) у Ι половині ХΙХ ст. за часів навчання К. Ушинського у Новгород-Сіверській гімназії.

Провідний бібліотекар С.С. Оніщенко ознайомила присутніх із головними віхами життя та діяльності видатного педагога. Доц. С.І. Матвієнко розкрила внесок К. Ушинського у розбудову вітчизняного шкільного краєзнавства.

С.С. Оніщенко презентувала цикл книжкових виставок із фондів бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя, акцентувавши увагу на ставленні К.Д. Ушинського до України та його вченні про рідну мову. Книжкова виставка, презентована С.С. Оніщенко, містила кілька розділів: «Науково-педагогічний доробок К.Д. Ушинського», «К.Д.Ушинський та Україна», «Педагогічною працею освячена доля», «Сучасники про видатного педагога та його вчення». Експонати книжкової виставки, оригінали прижиттєвих видань праць педагога, підручники для початкової народної школи «Дитячий світ» і «Рідне слово», а також часопис «Журнал Министерства народного просвещения», редактором якого був К.Д. Ушинський, привернули неабияку увагу учасників семінару.

Фото Даценко Дарії

Прочитано 288 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative