Через кляту війну українські спортсмени змушені пристосовуватися до нових реалій життя. Вони шукають будь-які можливості для тренувань. Адже без професійної підготовки про успішні результати і мріяти годі.

Вже кілька днів у Ніжині перебуває команда юних волейболісток з Харкова, який постійно обстрілюють вороги. Журналіст Nizhyn Post відвідала тренування в спортивній залі НДУ ім.Гоголя

Харківський фаховий коледж спорту — це заклад спеціалізованої освіти спортивного профілю, що забезпечує відбір і спортивну підготовку обдарованих дітей та молоді.

До повномасштабної війни на відділенні волейболу Харківського коледжу спорту займалися 28 дівчат. До Ніжина приїхала лише половина — ті, хто на момент поїздки перебував у Харкові, і ті, кого відпустили батьки. На жаль, є у команді й такі, хто став сиротами через російсько-українську війну.

За 12 років у команді тренера А. Онипка змінилося шість поколінь вихованок. Дівчатам 13-16 років.

Зі слів Андрія Анатолійовича, перехід зі спорту на тренерську роботу був нелегким. А тут ще і жіноча команда дісталася, де у кожної дівчини — свій характер і свої примхи. Але з часом порозумілися. Дівчата поважають свого тренера за те, що він саме такий: у спортзалі — жорсткий і вимогливий, поза тренуваннями — м'який і веселий.

До Ніжина приїхали, аби підготуватися до чемпіонату України у дитячій лізі серед дівчат, який заплановано на травень поточного року на Львівщині.

У НІЖИНІ — ВПЕРШЕ

Постійні обстріли Харкова змушують спортсменів шукати місця для тренувань деінде. Приміром, юні боксери зі спортивного коледжу вже два місяці перебувають в Івано-Франківській області, вихованці з відділення важкої атлетики — понад місяць у Хмельницькій.

Затишне місце для тренувань почав шукати і тренер Андрій Онипко. Бо, каже Андрій Анатолійович, змучилися під час тривоги бігати до укриттів. Тут не до тренувань.

При пошуку затишного місця висували три основні умови: наявність спортивної бази; житло і харчування. Намагалися зв'язатися з колегами з Тернопільської та Полтавської областей. Не склалося. Вийшли на Ніжин. Точніше, на заступника директора Ніжинської комплексної дитячо-спортивної школи Лідію Поляк, яка також тренує юних волейболісток. Дві з них саме навчаються в Харківському коледжі спорту. Вони і розповіли Лідії Анатоліївни про ситуацію, що склалася.

Перемовини харківського і ніжинського тренерів розпочалися ще до Нового року. І ось маємо результат: увечорі восьмого лютого команду волейболісток з Харкова вже зустрічали на вокзалі у Ніжині. Відразу ж і розселили.

«Від імені керівництва Ніжинської КДЮСШ в особі Галини Арвахі щиро дякуємо ректору Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександру Григоровичу Самойленку. Завдяки йому наші гості з Харкова мають безоплатну спортивну залу, забезпечені житлом у гуртожитку та харчуванням у студентській їдальні. Для спортсменів це дуже зручно, коли все знаходиться поруч і не треба нікуди добиратися», — зазначає Лідія Поляк.

Юні спортсменки і тренер приємно вражені гостинністю Ніжина та його жителів. У цьому місті вони ВПЕРШЕ.

Автор: журналіст сайту Nizhyn Post Валентина Савчук

Фото автора

Прочитано 205 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative