У вівторок 22 лютого 2022 р. о 08:30  відбулося відкрите лекційне заняття для студентів 3 курсу спеціальності "Початкова освіта" денної форми навчання к.п.н., доцента Філоненко О. С. з дисципліни “Технології взаємодії вчителя початкових класів з батьками ” на тему “Організація взаємодії школи з батьками учнів в умовах модернізації української освіти”.

Мета лекції - ознайомити студентів із головними тенденціями в організації взаємодії школи з батьками учнів в умовах модернізації  української освіти та впровадження Концепції «Нова українська школа».

В умовах успішного впровадження Концепції «Нова українська школа» виникає потреба в удосконаленні освітнього процесу, який би був спрямований на демократизацію стосунків учителя з учнями та батьками учнів.

До уваги здобувачів було представлено три питання плану лекційного заняття, а саме:

1. Особливості організації партнерської взаємодії школи та сім’ї.

2. Ocновні моделі взаємодії закладу освіти та сім’ї.

3. Організація  освіти  та  просвіти  батьків і членів родини.

Зосереджено увагу на головних завданнях спільної діяльності закладу освіти та сім’ї.

Лектором наголошено, що стрижневою ідеєю «Концепції нової української школи» є педагогіка партнерства, яка має на меті практично уможливити плідну співпрацю вчителів, батьків та дітей на засадах взаємної довіри й поваги і таким чином забезпечити баланс прав, обов’язків і відповідальності у трикутнику дитина-педагоги-батьки. Школа має ініціювати нову, глибшу залученість родини до побудови індивідуальної освітньої траєкторії учня.

Олена Станіславівна схарактеризувала сучасні моделі взаємодії з батьками та членами родин, кожна з яких по своєму передає батькам певну ідею,  яка необхідна для здійснення виховних функцій, в ній обстоюється  певна думка, на базі якої батьки можуть будувати свій стиль виховання.

Лектором представлено різноманіття форм, методів та прийомів організації освіти та просвіти батьків, членів родин, що забезпечує  активізацію розумової діяльності батьків та членів родин, постійну їх залученість у процес взаємодії школи  та  сім'ї; підвищений рівень мотивації; високий емоційний рівень, рефлексивну активність взаємодіючих сторін; створення умов для реалізації потреби батьків та членів родин у самовизначенні, саморозвитку, самоосвіті, самоактуалізації і самореалізації.

Важливо, що значна увага була присвячена мережевій взаємодії з батьками Використання вебінарів, відеоконференцій, інших сучасних технологій, різноманітних відеоматеріалів, сервісів для  онлайн-зустрічей і спільної  роботи  в  режимі  реального  часу  за допомогою Інтернету  значно розширює можливості школи для організації взаємодії з батьками і членами родин, дає більш широкі  можливості для розвитку психолого-педагогічної культури дорослих.

Прочитано 156 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative