Монографія як доля

Самойленко Г. В. Пантелеймон Куліш і Ганна Барвінок: доля, Україна, любов (мотронівський період життя і творчості.): монографія. Ніжин: НДУ імені Миколи Гоголя. 2021. 174 с.

Це не просто монографія за жанром. Це насичене цікавими розвідками літературознавче дослідження, написане з великою пошаною й любов’ю до його героїв – словесних орачів на важкій українській ниві Пантелеймона Куліша і Ганни Барвінок.

Спочатку автор ставив за мету описати Мотронівку як культурне гніздо Чернігівщини. Але ґрунтовно опрацювавши 63 наукові джерела, доктор філологічних наук, професор Григорій Самойленко значно розширив рамки задуманого. Він увів у контекст імена й події, які наочно представляють нам українське культурне життя ХІХ початку ХХ століття. Цитоване листування, аналіз літературних творів, легке письмо створюють живі образи людей, причетних до Мотронівки: Тараса Шевченка, Івана Пулюя, Миколи Костомарова, Бориса Грінченка. Але найбільше уваги автор приділив Ганні Барвінок – вірній дружині, котра високо цінувала роботу Пантелеймона Куліша для матері України, прощаючи йому сімейні зради.

Її власну творчість охарактеризував Б. Грінченко в праці «Поет жіночого горя»: «… оповідання Г. Барвінок можна студіювати, як вельми коштовний і правдивий матеріял задля характеристики нашого народного життя. Авторка придивлялася і малювала його за довгий період – років сорок: почавши ще за кріпацтва та аж до сього часу».

Серед шанувальників письменниці був і професор Ніжинського Історико-філологічного інституту кн. Безбородька Михайло Миколайович Бережков. У його книжковому зібранні, що сьогодні зберігається у фондах бібліотеки Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, було знайдено автограф Ганни Барвінок. Запис зроблено її рукою на книзі Шенрока «П. А. Кулиш». «Много-многоуважаемому Михаилу Николаевичу Бережкову в память об украинском деятеле Кулише. А. Кулиш. 1902 г. 21 апр. Х. Кулишовка».

Разом з професором Самойленком віримо в кращі часи, що дадуть змогу нам презентувати його працю в обласному історико-меморіальному музеї-заповіднику Пантелеймона Куліша «Ганнина Пустинь» і перевидати її великим тиражем. Тому що вона, за написаним на могилі Куліша заповітом, пробуджує суспільно-національну свідомість України.

Це так важливо сьогодні, коли, за Ліною Костенко, ми пишемо історію не на столі, а кров’ю на своїй землі.

 

НАДІЯ ОНИЩЕНКО

 

Прочитано 435 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative