П’ятий мудрець світу, за визначенням ЮНЕСКО, український філософ, поет, невтомний шукач людського щастя Григорій Савич Сковорода в рік 300-ліття від дня народження залишається на передовій лінії фронту. Він – наш сучасник. Бо науковою спадщиною, словом, розумом і життям своїм надихає нас сьогодні захищати вічні людські цінності: милосердя, добро, справедливість.

З такого вступного слова розпочала зустріч з викладачами та студентами завідувачка сектору обслуговування бібліотеки Гоголівського вишу Юлія Рожок. Унікальний життєпис Григорія Сковороди намагалися відтворювати письменники, історики, літературознавці. Ці твори були представлені на тимчасовій виставці. А всього в нашій бібліотеці їх налічується близько 300 назв.

Найцікавіші факти біографії вибрала з прочитаного студентка-філологиня Вікторія Булаєва. Її розповідь вдало доповнив відеофільм.

Студенти виявили неабияку допитливість і серед улюблених афоризмів мудреця назвали і такий: «Не той дурний, хто не знає, а хто не хоче знати».

Студентка Наталія Суденко переконувала нас у тому, що саме «сродна праця», як один з наріжних каменів філософії Сковороди, гармонізує людину з собою і світом.

Містичне побачив у ювілейному святкуванні директор бібліотеки імені академіка М. О. Лавровського Олександр Морозов. Майже 60 років тому Ніжинський виш отримав у подарунок бюст Г. С. Сковороди, який увесь цей час стояв у закутку читальної зали (212 аудиторія). Випадково з’ясувалося, що це авторська копія відомого українського скульптора, автора багатьох пам’ятників мудрецю в різних містах України Івана Кавалерідзе. Свідок події, професор Григорій Самойленко емоційно розповів про цього митця з бунтарським сковородинівським характером.

Чи можемо ми стверджувати, що пізнали одного з найвизначніших мудреців світу? Ні!.. Але таке національне надбання вивищує загрожену українську націю і спонукає до боротьби, до творчого пошуку.

Уже відомо про те, що Григорій Сковорода проїздив через Ніжин у 1741-му і 1744-му роках дорогою на навчання в Глухів і повертаючись у Київ. Олександр Морозов припускає, що він міг бути в нашому місті і 1769-го року. Звідси адресований один з його листів. Саме тоді службу Божу правив у Церкві Іонна Богослова його земляк з Чорнух, батько відомого мореплавця Юрія Лисянського Федір Лисянський.

 

НАДІЯ ОНИЩЕНКО

Фото Юлії Бездухової

Прочитано 211 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative