2-го листопада відбулась зустріч-психоедукація щодо впливу психотравмівних ституації на наше психологічне благополуччя. Учасниками зустрічі були здобувачі освіти та викладачі університету.

 

Психоедукація – це пояснення і донесення до людей необхідної інформації про психічне здоров’я, психологічні негаразди та їх наслідки для особистості. На перший погляд видається, що немає потреби в психоедукації, тому що з появою Інтернет- мережі доступно дуже багато інформації. Та, на жаль, на території України на сьогодні недостатньо сформована «психологічна культура», «культура звернення за психологічною допомогою».  У випадку стресу війни, наслідки мінімізується за умови раннього звернення. Тому розуміння впливу травматичних подій на життя та особистість людини є вкрай важливим.

Зустріч з психологами університетського психологічного центру ініційована студентами та викладачами освітньої програм «Початкова освіта». У невимушеній, доброзичливій атмосфері керівник університетського психологічного центру Оксана Щотка відповідала на питання студентів та розповіла про природу психологічної травми, «дорогу зцілення», познайомила з літературою для самодопомоги та психосоціальної підтримки дітей.

Психологиня розвінчала чисельні міфи щодо наслідків впливу травматичних подій, щодо розповсюдженості ПТСР та привернула увагу до особистісних ресурсів відновлення (резильєнтності особистості). Наслідки психологічної травми,  її симптоми та особливості протікання, були представлені не як страшний діагноз, а як тимчасова особливість, дезаптаційний синдром, в подоланні якого дорослому або дитині потрібна допомога близького оточення, а також професіоналів психологів. Фокусом обговорення було запобігання або мінімізація наслідків впливу травматичних подій, особистісні механізми стійкості. Студенти навчалися технікам стабілізації психоемоційного стану дорослих та дітей: прийомам зниження напруги, методам управління тривогою та відновлення сили «Я». Були розглянуті кейси спрямовані на розвиток умінь самодопомоги, емпатійного спілкування майбутнього вчителя з дітьми та їх батьками.

Університетській психологічний центр планує продовжити просвітницькі зустрічі зі здобувачами, науково-педагогічним персоналом, оскільки, як видно із зустрічі потреба у такого роду інформування є актуальною.

Нагадуємо, що в університеті можна долучитися до безкоштовних груп психологічних підтримки, а також отримати індивідуальну психологічну консультацію за запитом.

За цим покликанням ви можете познайомитися з інтерв’ю психолога-практика О.Щотки Університетського психологічного центру газеті «Альмаматер» :

 http://www.ndu.edu.ua/storage/2022/alma/9_2022.pdf

Прочитано 886 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative