Практична підготовка є однією з важливих складових сучасного конкурентноспроможного фахівця фармацевтичного профілю. Кожному відомо, що фахівець фармацевт має інтегрувати у собі глибокі теоретичні знання в галузі біохімії, фармацевтичної хімії, фармакології, фізіології та вміти їх застосовувати у вирішенні практичних задач, які стосуються оптимального підбору сучасних лікарських засобів.

 

Саме для реалізації теоретичних знань на практиці студенти мали змогу пройти практику з аптечної технології ліків та організації економіки у фармації  у центральній міській аптеці № 13. Після підведення підсумків практики директор аптеки Валерій Козирєв люб’язно надав інтерв’ю.

 - Валерій Валерійовичу, Ви є власником мультибрендової мережі «Аптека нашого міста», до складу якої входить декілька аптек. Чому під час зустрічі зі студентами напередодні  практики  Ви рекомендували їм обрати саме центральну міську аптеку № 13?

- Центральна міська аптека №13 веде свою історію з 1948 року. Про що свідчить перша книга наказів та збережений архів документів. За період існування аптеки через неї пройшли сотні кваліфікованих кадрів, які забезпечували фармацевтичну опіку мешканців міста Ніжин. У 1987 році аптека була переведена у нове приміщення, яке побудовано відповідно до проекту саме аптеки зі спеціалізованими приміщеннями для виготовлення, зберігання та відпуску лікарських засобів. Тому проходження практики саме у цій аптеці дозволило студентам зрозуміти сутність та особливості аптечної справи, матеріально-технічне забезпечення аптечного закладу та економічну складову.

- Як Ви вважаєте, яким вимогам має відповідати сучасний фармацевт? У чому є формула успіху?

- На мій погляд, основою успіху є девіз саме Вашого вишу “labore et zelo”, що в перекладі з латини означає “Працею та старанням”. Основною працею студента має бути саме старанне навчання та вміння вчитись. Ми дуже ретельно відносимося до підбору кадрів і при прийомі на роботу цікавимося не лише дипломом, але й додатком до нього, де відображені оцінки з дисциплін, а потім проводимо спілкування, під час якого можна чітко зрозуміти і компетентність, і мотивацію, і відношення до роботи. Сучасний фармацевт має бути компетентним фахівцем та динамічною особистістю.

- Що Ви маєте на увазі під динамічною особистістю?

- Сучасний фармацевтичний ринок є динамічним, з’являються нові препарати, нові методики лікування, методи діагностики. А фармацевт є порадником, який здійснює фармацевтичну опіку пацієнта. А тому він має крокувати разом з останніми досягненнями медицини та фармації. Досягнути це можливо лише за рахунок постійного навчання протягом всієї професійної діяльності.

- Яке враження від наших студентів, які проходили практику? На скільки вони відповідають вимогам роботодавця?

- Ваші студенти є динамічними, мають високі теоретичні знання, швидко адаптуються у виробничому середовищі. Відчувається володіння лабораторною практикою з фармації. Хочу відмітити, що особисто багато років знайомий з Вашою 

матеріально-технічною базою та професорсько-викладацьким складом і тому, коли за ініціативи ректора університету Олександра Самойленка започатковувалась дана спеціальність, наша мережа аптек без вагань запропонувала їх як бази практики. На сьогоднішній день ми можемо забезпечити всіх студентів спеціальності місцями для проходження практики. Що стосується вимог, то вони у нас високі. В першу чергу – як фахівця провізора, а також психологічна складова: ввічливість, комунікабельність, володіння етикою та деонтологією. І Вашим студентам це вдається.

- Хотілося б почути від Вас, як роботодавця, декілька слів щодо самої організації практики.

- Перш за все кожен практикант має свого наставника з досвідом роботи. Серед співробітників цієї аптеки деякі фахівці працюють у ній не одне десятиліття та зберігають традиції аптечної справи. Спілкування з ними завжди викликає захоплення навіть у мене як у директора. Окрема увага приділяється формуванню стилю роботи майбутнього фахівця. Робота провізора є складною й відповідальною. Фахівець даної спеціальності не має права на помилку, а тому організація праці має бути бездоганною. І до цього привчаються з перших кроків професійної діяльності, а саме з практики в аптеці. Окрема увага приділяється веденню документації. Документообіг аптечного закладу є важливою складовою його функціонування. Навички документообігу практикант демонструє навіть при оформленні щоденника практики. Керівники практики від вишу мають змогу систематично здійснювати контроль за проходженням та підведенням результатів практики. Ви в цьому самі переконалися під час захисту практики. Захист здійснювався в реальних умовах із залученням адміністрації та персоналу аптеки.

- Валерій Валерійович, мені відомо, що засновником мультибрендової мережі «Аптека нашого міста» є Марина Козирєва, висококваліфікований провізор та досвідчений управлінець, і нас з нею об’єднує Харківський національний фармацевтичний університет, у якому я працювала заступником декана фармацевтичного факультету, а вона навчалась. На сьогодні нас єднає Ніжин та ніжинський виш. Яка, на Вашу думку, перспектива фармацевтичної освіти у виші?

- Якщо сказати коротко, то перспектива велика і поясню чому. Перш за все, Чернігівська область на сьогодні має понад 500 аптечних закладів і кожен з них потребує не лише кваліфікованих фахівців, а саме провізорів, які можуть займати керівні посади та здійснювати організацію діяльності аптечного закладу. Це в свою чергу потребує відповідної освіти та практичної підготовки. Провізорів-фармацевтів у Чернігівській області готує лише Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. Власна спеціалізована матеріальна база та професорсько-викладацький склад забезпечують високу якість підготовки фахівців. Все залежить лише від бажання вчитись. Крім того, фармацевтична освіта в Ніжинському виші є історично обгрунтованою, тому що саме в Ніжині у 1777 році була спеціально побудована перша аптека на лівобережній Україні греком лікарем Михайлом Лігдою, до речі, яка теж є базою практики для майбутніх провізорів-фармацевтів. Тому, історично, ми по праву можемо стверджувати пройдений шлях від першої аптеки Лівобережжя до класичної фармації у Ніжинській вищій школі.

- Що Ви можете порадити тим, хто бажає поєднати свою долю з фармацією?

- Відповім словами Т.Г. Шевченка: «Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь…» Звичайно вчитись, вчитись та пам’ятати  девіз Ніжинського вишу - “Працею та старанням”. І незалежно, в якому місті та виші ти будеш навчатись, головне - знання, які ти отримаєш. Студентів, які проходили у нас в аптеці практику ми одностайно оцінили на відмінно за знання, працю та старання і запропонували у подальшому працювати в нашій аптечній мережі. Отже наша співпраця має вагомі результати для подальшої реалізації кар’єрного зростання фахівців фармацевтичної галузі, яких готують на кафедрі хімії та фармації Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

- Дякуємо Вам за надане інтерв’ю і сподіваємося на нашу подальшу плідну співпрацю у підготовці фахівців-провізорів високої кваліфікації.

Юлія Федченкова

доктор фармацевтичних наук,  професор кафедри хімії та фармації Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

 

   

  

 

 

 

 

 

 

 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative