Форма гостьових лекцій набуває все більшої актуальності в сучасній неформальній освіті, а дистанційне навчання надає можливість організувати незабутні зустрічі здобувачів із відомими науковцями з інших закладів. Так, 22 червня 2022 р. у Навчально-науковому інституті філології, перекладу та журналістики Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулася чергова гостьова лекція. Цього разу здобувачі першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів мали змогу послухати доктора філологічних наук, професора кафедри управління соціальними комунікаціями факультету міжнародних відносин і журналістики Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Ірину Борисівну Іванову, яка презентувала тему«Оксана Забужко – українська письменниця й есеїстка». Кожному освітянинові, філологові зрозуміло, що вивчення постатей українського постмодернізму відбувається в контексті сучасних освітніх євроінтеграційних процесів і налагодження міжнародних академічних зв’язків. Із цього погляду не виникає сумнівів у тому, що тематика аналізованої лекції є актуальною, а зміст відображає профіль підготовки майбутніх фахівців – учителів-філологів.

Основний зміст лекції з презентацією стосувався окреслення ідеологічних і культурних умов формування постаті «помаранчевої Кассандри». В інтерпретації І. Б. Іванової О. Забужко постала, з одного боку, у світлі родинних і суспільно-культурних традицій і постмодерністського новаторства, з іншого. Було цікаво пояснено причини неоднозначного сприйняття текстів письменниці в українському соціумі через його колоніальне минуле. Лекторка наголосила на вагомості не лише письменницького, есеїстичного, а й наукового доробку видатної постаті сучасної літератури, підкреслила, що О. Забужко вміло й успішно репрезентує українську культуру в лекціях для західноєвропейської й американської аудиторій.

Присутні на лекції здобувачі й викладачі звернули увагу, як вдало І. Б. Іванова реалізувала пояснювально-інформативний підхід до аналізу здобутків української письменниці й есеїстки, як майстерно забезпечила формування ціннісного ставлення до постатей і творів національного письменства. Окресленням низки контекстів, що проливають світло на творчість О. Забужко, серед яких філософський і психологічний мають значну вагу, професор застосувала принцип науковості в навчанні.

Завдяки тематичному спрямуванню, структурі та змістовому наповненню заняття слугувало поглибленню освітньої програми другого (магістерського) рівня «Середня освіта (Українська мова і література)» та сприяло формуванню як загальних, так і фахових компетентностей здобувачів.

Щиро вдячні Ірині Борисівні за цікаву та глибоку інтерпретацію теми й чекаємо нових зустрічей.

 

Доктор філологічних наук, професор кафедри української мови,

методики її навчання та перекладу А. І. Бондаренко

Прочитано 333 разів
теги
Ще в цій категорії: « "Мова як світ світів" 2020 р.

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative