Чергове число газети «Український дім», що її видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, присвячене подіям, котрі відтворюють сьогодні наш патріотизм.

«Глобальне українство – це сила». Таке резюме зробили учасники панельної дискусії «Українські вимушені мігранти в Європі: допомога діаспори». Її організував і провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

Попри війну, що триває вже пів року, українці всього світу дбають про відновлення рідної держави. Міністерство цифрової трансформації України та Світовий конгрес українців підписали Меморандум про співпрацю в рамках проєкту «Армія дронів». Асоціація українців у Данії співає гімн України перед посольством росії, проводить фестивалі, концерти, велопробіги, аби переконати світ, що Україна належить до сім’ї європейських народів за духом, культурою та спільною історією. Для дітей-переселенців у Копенгагені створили освітній центр «Паляниця», щоб поєднати дисципліни, що викладаються онлайн за програмою МОН України та позакласні заняття: малювання, мистецтво, танці. Ще одним виявом підтримки є постачання військової амуніції, засобів виживання та тактичної медицини.

Абетку допомоги українським біженцям на рівні місцевої адміністрації вивчали молоді науковці з України, зокрема й з Ніжина, Молдови та Польщі в Польсько-українській літній школі, організованій доктором Матеушем Каміонкою з Педагогічного університету в Кракові.

Ми справді – незламні. З цим твердженням ніжинської художниці Катерини Васечко погодяться всі наші читачі в усіх куточках світу. Архів газети можна знайти за покликанням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Надія Онищенко

Прочитано 355 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative