Академія Української преси люб’язно передала Ніжинському державному університету імені Миколи Гоголя ряд книг з медіаграмотності. Книги були передані на відповідні кафедри для використання в освітньому процесі.

 

Згадані книги у електронному форматі можна скачати на сайті Академії української преси: 

1. Іванова Т. ЯК НЕ СТАТИ ГЕЙМІФІКАТОРОМ: методики і технології проведення ігор із медіаграмотності : навчальний посібник / Іванова Т . / за загал . ред . В . Іванова . — К . : Центр вільної преси, 2021 . — 96 с .

Навчальний посібник із методики проведення тренінгів із медіаграмотності для медіатренерів та викладачів вищих навчальних закладів України підготовлено за сприяння Фонду Фрідріха Науманна «За Свободу» в рамка тренінгового проєкту «Digital-teacher: антитіла до інфодемії». Книга розрахована на тренерів із медіаграмотності, а також викладачів, учителів та освітян, які впроваджують у навчальний процес медіаосвіту та навички критичного споживання інформації. Мета цього посібника — надати тренеру не лише методичний матеріал та поради щодо проведення ігор та інших інтерактивних засобів, але й розуміння того, що до гейміфікації вдаються не заради власне гейміфікації. Використання різноманітних інтерактивностей повинно бути спрямовано передусім на пріоритетну мету навчального процесу — надати знання та сформувати ставлення, настанови до розвитку не лише своєї медіаграмотності, але й медіакультури споживання та поширення інформації.

2. Нариси з історії Криму у ХХ ст.: 1939–1990 рр.: додатковий матеріал для вчителів для 10 класу загальної середньої освіти. Навчально-методичний посібник / Цалик С. М., Мокрогуз О. П., Волошенюк О. В. / За редакцією Волошенюк О. В., Євтушенко Р. І. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2021. — 71 с.

Перший серед низки аргументів, якими Росія виправдовує окупацію Криму, – це нібито належність півострова до етнічних «слов’янських земель». Цей посібник містить матеріали до занять з історії та громадянської освіти (10 кл.) і показує, яким чином провадилася цілеспрямована політика СРСР, з тим, щоб створювати несприятливі умови для кримськотатарського населення і, навпаки, сприятливі для росіян. Посібник пропонує низку завдань з формування навичок верифікації джерел, зокрема візуальних, і критичного мислення. Авторський колектив об’єднав відомого історика та есеїста Станіслава Цалика та експертів Академії української преси.

3. 45 ідей як викладати медіаграмотність дітям 3–4 років/ Навчально-методичний посібник / за редакцією О. В. Волошенюк, Г. А. Дегтярьової, В. Ф. Іванова. Київ. АУП, ЦВП. 2021. — 72 с., іл. Авторки: О. В. Волошенюк, Г. А. Дегтярьова, О. С. Качура, І. М. Ковач, С.В.Лисенко, О. С. Тарасова, С. В. Фролова; Т. М. Чашка

Посібник містить 45 вправ-ідей, що апробували вихователі дошкільних закладів і бібліотекарі дитячих бібліотек серед дітей 3–4 років. Авторки інтегрували методику дошкільної медіаосвіти в різноманітні освітні напрямки Базового компонента дошкільної освіти: «Дитина в соціумі», «Дитина у природному довкіллі», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини» тощо. Книжка розрахована на вихователів та бібліотекарів, що прагнуть урізноманітнити свої заняття, зробити їх цікавішими, розвивати медіаграмотність у дітей 3–4 років.

4. Ю.М. Зоря, Н. М. Степанова Soft skills для розвитку дитини: емоційний інтелект, комунікація та медіаграмотність. Медіаальбом для наймолодших / Ю.М. Зоря, Н. М. Степанова/ За редакцією О. В. Волошенюк. Ілюст. А. О. Павленко — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2021. — 42 с.

Медіаальбом «Soft skills» для розвитку дитини» — це збірка вправ і методичних засобів для розвитку «м’яких навичок» наших наймолодших, дітей дошкільного віку (3–4 р.) Матеріал дібраний для таких «м’яких навичок» як емоційний інтелект, вміння комунікувати та медіаграмотність. Медіаальбом розраховано також на вихователів/льок і методистів/ок закладів дошкільної освіти, які прагнуть урізноманітнити свої заняття, розвиваючи критичне мислення, та на батьків.

5. Навчальний календарик розвитку критичного мислення. Робочий зошит для дітей старшого дошкільного віку / Степанова Н. М. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2020. — 73 с.

Робочий зошит для дітей старшого дошкільного віку (5-6 р.) укладений у формі календаря, розрахованого на навчальний рік. У ньому подані вправи й методики для занять із розвитку критичного мислення в дітей старшого дошкільного віку. Матеріали підібрані за певними змістовними розділами, кожному із яких присвячено три місяці. Проте усі заходи чи їх складові можна варіювати між собою залежно від тематики заняття та, за потреби, використовувати безвідносно до конкретного місяця.
Зошит розраховано для дітей старшого дошкільного віку, а також на вихователів/льок і методистів/ок закладів дошкільної освіти, які прагнуть урізноманітнити свої заняття, розвиваючи критичне мислення.

6. В. Иванов, И. Полтавец, О. Хоменок. Экономическая журналистика

Пособие «Экономическая журналистика» (90 с.) имеет целью дать знания о том, как описывать сложные экономические проблемы в современных медиа. Оно является итогом серии семинаров, проводимых Академией украинской прессы в партнерстве с Фондом Фридриха Науманна За свободу. Предназначено для студентов и практикующих журналистов.

7. Сташен Б. Мобільна журналістика: практичний посібник / Сташен Б. ; пер. з нім. В. Климченка / за загал. ред. В. Іванова. — К. : Центр вільної преси, 2021. — 260 с.

Книжка «Мобільна журналістика» Бйорна Сташена присвячена практичним проблемам переходу традиційної журналістики до використання новітнього обладнання та новітніх застосунків у теле- та радіожурналістиці. Книжка буде корисна як практичним журналістам, так і тим, хто тільки приходить в професію. Книжка «Мобільна журналістика» цікава з кількох міркувань. Це, як і абсолютна більшість німецьких видань з журналістики, саме посібник. Причому посібник практичний. Тобто повна відсутність теорії та покрокова допомога в підготовці журналістських матеріалів та використанні обладнання і застосунків для цього. Крім того, в ній враховані останні зміни в цьому напрямку. Теперішній час дає можливість для революційних змін. На наших очах відбувається перехід від тележурналістики, яку можуть дозволити собі тільки великі компанії (через витратність телевиробництва), до індивідуальних виробників рухомого контенту. Це стало можливим через кардинальне покращення знімальної техніки, коли камери багатьох телефонів мають кращу якість, ніж професійна телевізійна техніка. При цьому зросли і монтажні можливості нової техніки. Це перетворює журналіста з власне тільки репортера, на також монтажера, звукоінженера, оператора. Автор не просто перераховує технічні можливості, а й дає практичні поради, як журналісту за допомогою конкретних пристроїв та програм якісно та швидко виконувати свою роботу

8. Медіаграмотність для бібліотекарів: практичний посібник. Навчальне видання. / Ю. М. Зоря, Н. М. Степанова, В. І. Потапова / За редакцією О. В. Волошенюк, Р. І. Євтушенко. — Київ: Ака демія української преси, Центр вільної преси, 2021. – 75 с.

Медіаграмотність та освітній процес, побудований на її засадах, за останні роки стали основою реформ, які відбуваються в системі освіти в провідних країнах Європи. Уміння мислити критично – головна навичка ХХІ століття, що забезпечує науково-технічний і суспільний прогрес та служить запорукою демократії. І саме бібліотека відіграє в розвитку цього вміння одну з першорядних ролей. Адже сьогодні бібліотеки  – це сучасні мультисервісні інформаційні центри, покликані виховувати компетентного медіаспоживача. Цей порадник містить методично-практичний матеріал для бібліотекарів і буде корисний усім, кому не байдуже майбутнє молодого покоління в нових умовах інформаційного суспільства. Авторки: Ю. М. Зоря, Н. М. Степанова (модулі 1, 2, 3), В. І. Потапова (модуль 4, розділ 2). Додаток до посібника “Челендж: раціон новин” також можна завантажити, заповнивши форму нижче.

9. Ґергард Тулодзєцький, Бардо Герціґ, Сільке Ґрафе Медіаосвіта в школі та на уроці: Основи і приклади / За загал. ред. В.Ф. Іванова; Пер. з нім. В. Климченка. — К. : Академія української преси, Центр вільної преси, 2020. — 405 с.

Книжка Ґ. Тулодзєцький, Б. Герціґ та С. Ґрафе «Медіаосвіта в школі та на уроці: Основи і приклади» присвячена розгляду проблем впровадження медіаграмотності у шкільні предмети. Вона має стати в пригоді вчителям, викладачам і студентам-педагогам, всім, хто займається проблематикою медіаосвіти. Файл і тексти підлягають положенням про захист авторського права. Файл і тексти, за винятком погодженої мети перекладу українською мовою, не дозволені для публікації, передачі третім особам та розміщення на інших вільно доступних платформах в інтернеті, а також на закритих безкоштовних та / або платних ресурсах (базах даних).

До речі, на сайті АУП можна знайти багато цікавих матеріалів, що пов’язні з медіаграмотністю та журналістикою, пройти підвищення кваліфікації.

 

Олександр Желіба

Прочитано 668 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative