Протягом 27 червня - 1 липня 2022 року відбулася п'ята Польсько-українська літня школа, організована доктором Матеушем Каміонкою з Педагогічного університету в Кракові. Цьогорічний випуск літньої школи був особливим не лише тому, що до групи докторантів із країн Східного партнерства, які беруть участь у проєкті, приєдналися представники Молдови, а й тому, що він проходив в умовах агресії Російської Федерації проти України. «Рік тому, організовуючи літню школу під час пандемії, я думав, що мене вже нічим не здивуєш, я помилявся», – коментує організатор д-р Матеуш Каміонка. Спочатку предметом проєкту мав бути історичний маркетинг на регіональному рівні в Польщі, але ганебна атака росіян змінила плани організатора. «Беручи до уваги величезну допомогу польського народу Україні, в якій я сам брав участь, вважав, що тему треба змінити якнайшвидше, й саме тому цьогорічна літня школа пройшла під гаслом “Абетка допомоги українським біженцям на рівні місцевої адміністрації”». У літній школі взяли участь 9 молодих науковців із різних центрів України та 2 – з Молдови. Важливим є те, що здобувачі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя вже вдруге стали учасниками школи. В цьому році нагоду мали аспіранти спеціальності 032 Історія та археологія Сопронюк Тетяна та Клапчук Вікторія. 

У стінах Краківського педагогічного університету учасників офіційно привітали Проректор з наукової роботи, д-р габ., проф. Міхал Рогож та директор Інституту політичних наук та адміністрації, д-р хаб. Роберт Клачинський.  Перші заняття відбулися в Краківському педагогічному університеті, де науковці мали змогу ознайомитися з результатами досліджень біженців у Польщі, люб’язно наданих проф. Піотром Длугошем і проф. Людмилою Кривачук.

Метою школи було не лише надання теоретичних знань, але й отримання цінного практичного досвіду під час візитів до різних осередків самоврядування Малопольського воєводства. Молоді науковці мали можливість дізнатися на зустрічі з малопольським воєводою Лукашем Кмітою та директорами окремих відповідальних департаментіву Воєводському Управлінні в Кракові про механізми організації допомоги українцям, які тікають від війни до Малопольського воєводства. На третій день перебування студенти поїхали до Олькуша, де зустрілися з заступником старости Олькуського повіту Пауліною Поляк, яка  детально розповіла про організацію допомоги біженцям, передусім функціонування так званих евакуаційних поїздів, які прибували до Олькуша з перших днів війни. Також аспіранти зустрілися з Лукашем Рихлевським, заступником бургомістра міста та ґміни Олькуш, який розповів про допомогу громади Олькуша українцям: «Мешканці Олькуша дуже активно долучилися до допомоги Україні з перших днів війни. Пункт першої допомоги було організовано завдяки миттєвій та дуже ефективній співпраці багатьох груп, які побачили потребу в терміновій громадській мобілізації. Завдяки цьому підтримка від “Срібного міста” миттєво надійшла в Україну, і багато груп допомоги надихнулися практиками, розробленими в Олькуші».

П’ятий день був присвячений знайомству з місцями, важливими для польсько-українських відносин. Молодь мала нагоду відвідати замок «Пєскова Скала», де у 1863 році героїчною смертю загинув українець, який воював із російськими загарбниками- Андрій Потебня. Аспіранти відвідали його могилу  та помолилися за героя, який загинув «за нашу і вашу свободу».

                «Цей проект надзвичайно важливий для співробітництва Польщі з її східними партнерами, аджже в ньому беруть участь майбутні еліти України та Молдови. Цьогорічний випуск був особливим у контексті агресії, жертвою якої стала Україна. Важко організувати захід і насолоджуватися моментом, у той час, коли чоловік однієї з докторанток воює з російськими окупантами на сході України», – додає Матеуш Каміонка, доктор філософії, ініціатор і організатор Польсько-української літньої школи. Проєкт організовано Педагогічним університетом Кракова завдяки фінансуванню програми NAWA Національного агентства академічних обмінів.

 

Прочитано 470 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative