Редакційна колегія науково-популярного часопису «Наш український дім», що його видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя, повідомляє про випуск першого числа за 2022 рік. Його публікації вже зацікавили не тільки науковців та вчителів, а й широке коло читачів, які шукають і знаходять аргументи на користь своєї української ідентичності. Їм знадобиться розвідка професора Миколи Тимошика: «Українським дітям – українське слово. Як наші земляки в країнах західної еміграції дбали про знання дітей рідної мови». У 50-х роках минулого століття вони використовували її як зброю у відстоюванні моральних цінностей. Цей досвід є актуальним і сьогодні. Адже москалі пояснюють свої криваві воєнні дії захистом російськомовних на нашій території. І доки ми гралися в «какую разницу» вони діяли і діють нахабно і жорстоко.

Такі події передбачав у 90-ті роки випускник нашого вишу, письменник і публіцист Євген Гуцало. Ще в ті часи уважно вивчила його «Ментальність орди» літературознавиця Людмила Тарнашинська. Професорка повернулася до цього твору сьогодні, бо побачила в ньому анатомію злочинної суті московської орди. Прочитайте її дослідження «Ментальний код російського фашизму».

Цього року Євгенові Гуцалу випонилося б 85 років. Дарія Бобрик розглянула його творчий доробок у рецепції ще одного нашого відомого випускника Івана Кошелівця.

Одним із творців правдивої української історії був Іван Лизанівський. Життєвий шлях громадського та політичного діяча, видавця, літературознавця досліджує кандидатка наук із соціальних комунікацій, викладачка кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя Надія Подоляка. У сучасній війні за свідомість українців представляє нам постать, котра загубилася серед національної еліти початку ХХ століття. Хоча значною мірою сприяла поширенню літературних та політичних ідей Івана Франка, Михайла Грушевського, Володимира Винниченка.

Гетьманом американського правосуддя називає Микола Гринь українця Богдана Футея – відомого американського правознавця, адвоката, доктора права, професора, федерального суддю претензійного суду США, викладача, громадського діяча, українського патріота та володаря багатьох інших авторитетних звань і посад, котрий ділився своїм професійним досвідом більше десяти років тому в стінах знаменитої Києво-Могилянської академії в іменній авдиторії, яку вони облаштували разом з дружиною Мирославою власним коштом. Автор слухав лекції пана Футея разом зі студентами й почув багато засад, яких бракує нашій державі в прагненні до європейської консолідації.

Читачі журналу з нетерпінням очікуватимуть наступного числа, у якому опублікуємо продовження пригодницької повісті заслуженного журналіста України, нашого земляка Олександра Зорки «Скарб». У героях упізнаємо відомих ніжинців, котрі поплатилися життям за власне легкодумство.

Вихід журналу у видавництві університету – це ще один переможний поступ за надзвичайних умов.

 

Читайте за покликанням: http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/pravila-oformlennya-ta-podannya-rukopisiv-do-chasopisu-nash-ukrajinskij-dim

 

Надія Онищенко

Прочитано 320 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative