Так озаглавила свій щоденник війни Надія Онищенко в числі 2 газети «Український дім», що його видає Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Текст вдало ілюструє картина ніжинської художниці Катерини Васечко «Світ розділився на людей і росіян» і світлина ніжинського пам’ятника Миколі Гоголю в риштуванні.

Ще 14 березня ц. р. професор кафедри історії України нашого вишу Олександр Бойко назвав повномасштабне вторгнення рф на нашу територію репетицією світової війни. Він проаналізував три рівні російсько-українського збройного протистояння з озвученими і прихованими цілями. Доктор політичних наук переконує нас і вагомими аргументами, і дотепними висловами відомих істориків та митців.

З самого початку російської агресії етнічну Україну активно підтримала діаспора. Українська спільнота Європи і світу засудила війну і почала надавати українцям конкретну гуманітарну допомогу. У країнах проживання вона впливала на керівництво європейських і світових держав, аби вони підтримували нас і політично, і дипломатично, і матеріально. Про це в кореспонденціях під заголовком «Діаспора Україні».

Актуальною стала і Міжнародна наукова конференція «На чужинних бруках: поети української діаспори. Пам’яті Михайла Слабошпицького», її організував і провів Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Поети, вигнані з України московсько-більшовицьким режимом розвивали українську літературу на чужих теренах. «Їхня творчість є сьогочасною і для літературознавців, і для читачів, – стверджує кандидатка філологічних наук, поетка, старша наукова співробітниця Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Надія Гаврилюк.

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою творчо співпрацює з донькою письменниці Ольги Мак Мирославою Гец, котра живе в Канаді. Вона допомагає нам реалізовувати, ще до війни розпочатий проєкт: «“З часів єжовщини” Ольги Мак: літературний текст як історичний документ». Нещодавно пані Мирослава поділилася зворушливою новиною: у місті Хмельницькому перейменували вулицю Восьмого березня на вулицю Ольги Мак».

Через газету ініціюємо в процесі декомунізації назвати одну з вулиць у Ніжині іменем Ольги Мак.

З випусками нашого часопису можна ознайомитися за покликанням: http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

 

Дарія Бобрик

Прочитано 272 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative