14 січня 2022 року в знаменитій  220-ій аудиторії  імені  Євгена Гуцала відбувся захід, присвячений 85-річчю від дня народження українського письменника, журналіста, поета, кіносценариста Євгена Пилиповича Гуцала (1937-1995). І сьогодні, у день народження видатного митця, ця подія стала знаковою в процесі дослідження видатними діячами Ніжинського державного університету  життєвого і творчого шляху випускника нашого вишу.

Учасниками події стали науковці, які довгий час збирали архівні матеріали про формування особистості майбутнього майстра слова, а саме доктор філологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат шести літературно-мистецьких та наукових премій Самойленко Григорій Васильович та відомий український письменник, лауреат Національної Шевченківської премії Горлач Леонід Никифорович. Захід відвідали учні обласного ліцею (директор Шевчук Тетяна Михайлівна), викладацький склад ННІ філології, перекладу та журналістики та працівники бібліотеки імені М.О. Лавровського.

На початку заходу було зазначено, що  аудиторія імені Євгена Гуцала була створена двадцять п`ять років тому, до 60-ліття від дня народження митця. Професор Самойленко Г.В. розповів про  основні віхи життя і творчості видатного українського письменника, випускника Ніжинського державного педагогічного інституту імені М. В. Гоголя.  Із яскравої  промови  Григорія Васильовича  перед очима слухачів сформувався образ  юного Євгена Гуцала, який народився в довоєнні роки на Вінничині. Сам поет згадував, що почав писати прозові твори та вірші дуже рано, в саду під калиною за зробленим ним невеличким столом. І постійно надсилав їх у редакції дитячих газет і журналів, а звідти була одна єдина відповідь – «працюйте над словом, удосконалюйте слово…». Але навіть це не зупиняло допитливого та  наполегливого юнака, який не полишав письменницьких спроб. Його і надалі приваблювала література, та й вчився він досить добре.

1954-го року Євген Гуцало закінчив середню школу з непоганими результатами, і це дало йому надію на вступ до Київського університету на факультет журналістики. Того часу вимогою для вступу було складання шести обов’язкових  іспитів, серед яких була і географія. І на цьому предметі приймальна  комісія Євгена «зрізала»: у  юнака не вистачило одного балу. Ця невдача  змусила юного Є. Гуцала повернутися в рідне село, а  через рік він вирішує вступати до славного Гоголівського навчального закладу - Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М.В.Гоголя.

Професор Самойленко Г.В.  зазначив, що наш університет має особливу відмінність, як тоді, так і нині, від київських навчальних закладів – тут викладачі одразу помічають талант і підтримують таких молодих людей, як Гуцало Євген.

У 50-і роки відомий учений, нині академік НАН України  Дмитро Наливайко допоміг талановитому студентові на початку творчого шляху, залучив до  Літературної  студії, якою керували свого часу  поет Микола Сайко, прозаїк Лесь Гомін та інші. Саме тут, на філологічному факультеті та в Літературній студії,  відточувалася письменницька майстерність юного Гуцала, що дало йому можливість  друкувати свої твори у місцевій газеті «Ніжинські вісті», а згодом у «Деснянській правді». Велику роль у подальшому становленні літературної долі Євгена Гуцала відіграв поет Олесь Ющенко, який у 1958 році допоміг надрукувати шість віршів поета-початківця  зі своєю передмовою у газеті «Літературна Україна». Згодом з’являються нові публікації Є. Гуцала в різних газетах та журналах України.

Григорій Васильович детально розкрив основну проблематику поетичних творів Євгена Гуцала, зокрема збірок «Письмо землі» (1981) та «Час і простір» (1983).   Яскравим підтвердженням наукових тез стало читання поетичних текстів.  Євген Гуцало, крім того, був і прекрасним, талановитим прозаїком. Його проза: нариси, оповідання, повісті і романи – це яскраве, неповторне явище української літератури. А тому багато його творів було відзначено державними преміями, серед яких і Шевченківська.

Прозвучало багато віршів Є. Гуцала, які пов’язані з Ніжинською вищою школою та містом Ніжин.

Цікавим був і виступ  лауреата Національної Шевченківської премії, визначного  поета,  який майже одночасно навчався разом з Євгеном Гуцалом у Ніжинському педагогічному інституті ім. М.В.Гоголя, Леоніда Никифоровича Горлача. Митець поділився своїми спогадами про Євгена Гуцала,  а також про керівника інститутської Літературної студії Дмитра Наливайка і його роль в становленні Є. Гуцала як талановитого і перспективного студента, майбутнього письменника.  

Захід завершився презентацією фільму «Євген Гуцало. Куди біжить дорога», який ознайомив присутніх із маловідомими фактами та родзинками біографії письменника, зокрема, і його навчанням, і  його першими творчими  злетами. 

У заході  також  брали участь бібліотекарі читальної зали № 3 ННІ філології, перекладу та журналістики, які  підготували книжкову виставку «Ніжинська вища школа і творчий злет Євгена Гуцала». На виставці були представлені найкращі доробки  творчості письменника, а також наукові праці вчених України та ніжинців про його спадщину. Вся творчість Є. Гуцала міцно увійшла в скарбницю культурних надбань українського народу, адже він сіяв добро, а його твори заслужили право на вдячну пам’ять багатьох поколінь своїх нащадків.

Укінці директор обласного ліцею Шевчук Т.М. подякувала за запрошення та висловила  захват, і свій, і ліцеїстів, від організації  цього заходу й цікавої розповіді професора Г.В. Самойленка та виступу Леоніда Горлача.

Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері і залишив після себе приємні спогади.

Прочитано 702 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative