На думку професорки Людмили Тарнашинської, свіжий випуск часопису про Україну та українців діаспори «Український дім» несе в собі енергетику свята. «Хай прийдешній рік буде для всіх щедрим на здоров’я, творчі звершення, сповнення найзаповітніших мрій і бажань! А новонароджений Син Божий з любов’ю благословляє Вас добром і ласкою!» − таке вітання надіслали в Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою наші дописувачки Аделя Григорук та Марія Порох.

Слушною видається думка нашої постійної авторки Ольги Збожної про те, що мовне питання в Україні буде злободенним і гострим, доки ми будемо знецінювати рідну мову. Приклад того, як потрібно дбати про інтереси своєї нації, демонструє очільниця Української спілки в Анкарі, викладачка Карабюкського університету Юлія Білецька. Вона упорядкувала підручник з вивчення української мови для турків. В інтерв’ю пані Юлія стверджує, що українська мова зміцнює позиції у світі та набуває престижу.

Дію об’єднувальної функції української мови можна було спостерігати в День української писемності та мови. На сторінках нашого часопису ми подаємо інформацію про те, як долучилися до акції Всеукраїнський радіодиктант національної єдності діаспоряни в Туреччині, Лівані та Македонії. Також публікуємо звіт співробітника Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА Назара Мартинюка про Міжнародну наукову конференцію «Українська діаспора: проблеми дослідження». Під час цього заходу Надія Онищенко, директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою, закцентувала увагу на питанні навчання закордонних українців у закладах вищої освіти України. Своєю чергою працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діапорою Оксана Трумко та Назар Данчишин узяли участь у заходах, присвячених 120-літтю переселення українців до Хорватії.

Приводом для написання статті «“Астер” в українському тлумаченні» для Надії Онищенко стала презентація наукового видання «Поляки в Ніжині. Історія. Культура. Освіта». Це вже дев’ятий випуск, що був присвячений пам’яті Фелікси Бєлінської, польки з українським серцем, котра очолювала Спілку протягом двадцяти років.

Дарія Бобрик

Прочитано 507 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative