Побудова індивідуальної траєкторії навчання студента з урахуванням власного потенціалу, особистісного росту та професійних інтересів пов’язана з його обранням мінімального набору курсів (minor), що дають змогу отримати загальне уявлення з іншої галузі знань або спеціальності. Одним із таких вибіркових блоків індивідуального плану підготовки здобувачів вищої освіти в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя є «Редагування освітніх видань», розроблений кафедрою української мови та методики її навчання.

Упродовж шести семестрів здобувачам буде запропоновано для опанування 12 дисциплін (48 кредитів), які сформують систему загальних та фахових компетентностей у сфері літературного й технічного удосконалення текстів, підготовки книги до друку. Здобуті знання та навички стануть у пригоді й у повсякденному житті, зокрема під час написання наукових робіт, оформлення навчальних матеріалів. А ще студенти удосконалять культуру власного мовлення, що дуже важливо для успішного працевлаштування.

Як відомо, останнім часом професія редактора доволі популярна в масмедійній і видавничій індустрії. Пов’язати свою долю із цими сферами мріють 11 студенток-філологинь другого курсу бакалаврату, які обрали minor «Редагування освітніх видань».

23 вересня 2021 року в рамках дисципліни «Основи видавничої справи і редагування» вони побували на ознайомчій екскурсії у видавництві Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Працівники редакційно-інформаційного та виробничо-видавничого відділів ознайомили другокурсниць із завданнями, напрямами й масштабами діяльності свого структурного підрозділу, видовим і тематичним розмаїттям продукції. Студенткам продемонстрували зразки збірників наукових праць, монографій, підручників, навчальних посібників, текстів лекцій, методичних матеріалів, бланків навчальної та службової документації. Слухачів захопила розповідь завідувача видавництва А. В. Новгородської про етапи редакційно-видавничого процесу, основні принципи творення книги, співпрацю з авторами, специфіку роботи літературного й технічного редакторів, дизайнера, коректора, верстальника, майстра-друкаря, палітурника-брошурувальника. Директор видавництва І. П. Борис ознайомила екскурсантів з особливостями технологічного процесу виготовлення книги, показала поліграфічні та інші технічні засоби, за допомогою яких відбувається тиражування, фальцювання, складання, склеювання, обрізання книжкових блоків, виготовлення й кріплення палітурок.

Майбутні редакторки, захоплені першою серйозною зустріччю з місцем, де народжується книга, подякували працівникам видавництва за цікавий пізнавальний захід. Сподіваємося, що в курсах minor «Редагування освітніх видань» студентки здобудуть необхідні для професійного зростання знання та нові позитивні враження, а їхня мрія – давати книзі життя – збудеться!

 

Пасік Н. М., доцентка кафедри української мови та методики її навчання

Прочитано 366 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative