Легеневий фіброз є однією з найбільш поширених проблем у пацієнтів, які перенесли COVID-19. Загальновідомо, що зміни в легенях по типу матового скла, що є проявами пневмофіброзу, є ознакою пневмонії на тлі COVID-19. Симптом матового скла є насамперед відображенням інтерстиціального фіброзу. Проте дана патологія розвивається не тільки у пацієнтів, що перенесли COVID-19. За даними епідеміологічних досліджень частота виникнення прогресуючого фіброзу серед пацієнтів з інтерстиціальним фіброзом легень коливається від 18 до 32 %.

Саме висвітленню механізмів розвитку фіброзу легень була присвячена онлайн-лекція,  проведена кандидатом біологічних наук, науковим співробітником лабораторії клітинної та молекулярної біології легень Інституту пульмонології Медичного наукового центру «Хадасса» Єврейського університету в Єрусалимі Петуховим Дмитром Миколайовичем на тему «Роль фібробластів у фіброзних процесах», що відбулася 7 травня 2021 р. на кафедрі біології факультету природничо-географічних і точних наук Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Під час лекції доповідач зупинився на обговоренні участі фібробластів у механізмах формування фіброзу, залучення до цих механізмів клітин імунної системи. Дмитро Миколайович особливу увагу приділив практичним підходам до моделювання фіброзу в експерименті, використанню спеціальних підходів до вивчення сигнальних шляхів, які можуть бути залучені до розвитку і прогресування фіброзних процесів. Наприкінці лекції доповідач окреслив потенційні можливості практичного застосування отриманих результатів для подальшого вдосконалення терапевтичних підходів для лікування фіброзу легень та інших органів.

Після лекції слухачі активно ставили питання та жваво обговорювали разом із доповідачем можливості подальших досліджень для розширення та поглиблення знань щодо механізмів формування фіброзу.

У зустрічі брали участь викладачі, аспіранти, магістранти та студенти. Зустріч пройшла у дружній атмосфері. Дякуємо Дмитру Миколайовичу за цікаву доповідь та всім присутнім за активну участь.

Прочитано 383 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative