У процесі реформування освіти зміни пріоритетних напрямів стосуються в першу чергу закладів дошкільної освіти й початкової школи. Проблема наступності в навчанні та вихованні дітей дошкільного й молодшого шкільного віку є однією з актуальних у педагогічній теорії і практичній діяльності сучасної неперервної освіти. Забезпечення наступності змісту дошкільної та початкової освіти, відповідність базового компонента дошкільної освіти віковим особливостям дітей старшого дошкільного віку та вимогам концептуальних засад реформування Нової української школи, доцільність використання учителями під час першого (адаптаційно-ігрового) циклу початкової освіти досвіду роботи педагогів закладів дошкільної освіти зі старшими дошкільниками (Базовий компонент дошкільної освіти, 2012; Закон України «Про освіту», 2017; Закон України «Про дошкільну освіту», 2018; Державний стандарт початкової освіти, 2018).

Тенденції розвитку дошкільної та початкової освіти в умовах реформування загальної середньої освіти на засадах Концепції Нової української школи мають багато спільного.

У рамках вирішення даних питань і відбувається співпраця кафедр дошкільної освіти та педагогіки, початкової освіти та освітнього менеджменту. Начальні дисципліни «Педагогічні технології в початковій школі» та «Педагогічна майстерність» дозволяють звернути увагу на важливі аспекти взаємозв’язку, наступності, перспективності в освітньому процесі ЗДО і початкової школи.

Так, 23 березня 2021р. відбулася лекція на тему «Особистість дитини як об’єкт і суб’єкт в освітній технології» (навчальна дисципліна «Педагогічні технології в початковій школі», 4 курс, ПО, викладач доц. Дубровська Л.О.), на яку було запрошено кандидата пед. наук, викладача кафедри дошкільної освіти Бобро Лілію Вікторівну, яка викладає «Сучасні педагогічні технології в дошкільній освіті».

25 березня 2021р. лекція «Ораторська майстерність педагога» (навчальна дисципліна «Педагогічна майстерність» , 1курс, ПО; викладач Дубровський В.Л., запрошена доцент кафедри дошкільної освіти, кандидат пед. наук Пихтіна Ніна Порфиріївна («Педагогічна техніка»).

На лекціях обговорили важливі питання, що стосуються змісту, завдання, структуру навчально-виховної роботи з дітьми 6-7 року життя у взаємодії закладу дошкільної освіти і початкової школи. Питання лекцій дозволили торкнутися забезпечення готовності дитини до наступних змін у її соціальній позиції, стати одним із провідних напрямів роботи педагогів. Майбутні педагоги дошкільної освіти мають бути ознайомлені з програмою початкової школи та вводити у свої заняття навчальні елементи, які підготують дітей до 1-го класу і майбутні вчителі початкових класів також мають знати дошкільну навчальну програму, щоб використовувати її складові в адаптаційний період.

Студенти повинні усвідомити, що підготовка дітей до навчання у школі є першим елементом у системі безперервної освіти і створює основу для подальшого розвитку дитини у навчальному та виховному аспектах. У дошкільному закладі важливо забезпечити зв'язок вихованців і педагогів дитячого садка й школи. Наступність між дошкільною та початковою освітою – це забезпечення неперервності здобуття людиною освіти. Наступність в освіті необхідна для створення єдиного освітнього процесу, що логічно продовжується від дитячого садка до школи. Цей процес допомагає досягти цілісного розвитку особистості.

Таким чином, перехід між дитячим садком і школою має бути поступовим, оскільки діти мають пройти період адаптації. Адаптація дитини буде значно легшою, якщо у перші роки навчання в школі будуть продовжувати та підіймати на інший рівень ту діяльність, яка була в дитячому садку.

Прочитано 417 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative