Сергій Здіорук, науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, отримавши свіжий випуск освітньо-пізнавального часопису «Український дім», надіслав Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою такий відгук: «Дякуємо Вам і Вашим колегам за подвижницьку роботу на ниві Української справи! Бажаємо добра й здоров’я. Ваш університет знаємо й шануємо, бували там ».

21 лютого світова спільнота відзначала Міжнародний день рідної мови. Це свято запровадило 1999 року ЮНЕСКО за пропозицією Бангладешу. 21 лютого 1952 року під час протесту в Дацці поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів, які негативно сприйняли мовний закон тогочасної влади Пакистану. За цим законом мова урду проголошувалася єдиною державною, хоча рідною вона була лише для 3 % населення. На першій шпальті нашого часопису ми публікуємо результати моніторингу мовної ситуації в Україні.

Відповідь на питання: «Чи важко бути українцем в Африканській Республіці?» шукали працівники Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою в межах дослідження «Українці Південно-Африканської Республіки: суспільство, ідентичність». Мабуть, мало хто знає, але на території ПАР нині діє дві українознавчі школи для дітей віком від 3 до 12 років.

До сторічного ювілею Українського Вільного Університету своєю думкою про перший український університет, що почав діяти за межами України, поділився Василь Кметь, а Михайло Савченко згадав про крутянина Ігоря Качуровського, який був професором УВУ.

Публікація «У Гоголівському літературному гнізді» висвітлює основні дискусійні питання Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Літературна творчість представників Ніжинської вищої школи: гуманітарний дискурс», модератором якої був професор Юрій Бондаренко – завідувач кафедри української літератури, методики її навчання та журналістики.

Прочитавши другу частину статті заслуженої працівниці освіти України членкині НСПУ та НСЖУ Аделі Григорук, ви дізнаєтеся, чому українського педагога, письменника, публіциста Михайла Ломацького друзі жартома називали українським Ганді.

З коротким змістом другого випуску часопису для вчителів України та діаспори «Наш український дім» можна ознайомитися в огляді «Від Сковороди до Олени О’Лір» Надії Онищенко.

Переможцями XV українсько-канадського конкурсу освітніх проєктів фонду професора Ореста Цапа стали освітяни з Ніжина – директорка закладу дошкільного виховання № 13 «Берізка» Наталія Примушко та директор загальноосвітньої школи № 4 Олег Манойленко.

Текст Дарії Бобрик «Крутянські кіборги 1918» присвячений 103-й річниці бою біля станції Крути. Ця непересічна подія є свідченням стійкості нашої нації, вірності своїй Батьківщині, що «міцніша понад смерть».

Свіжий випуск нашого часопису можна знайти за покликанням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Прочитано 361 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative