Так називається повість Антона Санченка, що вийшла друком 2020 року у видавничому домі «Комора» в Києві. Після презентації в столиці автора зустрічали в Гоголівському виші викладачі, працівники музеїв, бібліотек, книжкового магазину «Освіта» та люди, котрим він подякував на третій сторінці видання: директор Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського Геннадій Дудченко і директор Музею рідкісної книги нашого університету Олександр Морозов. Це вони архівними документами переконали його в тому, що Лис (Юрій Лисянський) не був «руським человеком», як стверджували московські біографи, він − вихідець зі священницької української родини з козацького полкового Ніжина. У 1803−1806 роках він командував першою російською навколосвітньою експедицією разом з німцем Крузом – Іваном Крузенштерном.

Результатом такого знайомства стала захоплива й дотепна розповідь про таємниці Ніжина, про великий і круглий світ, атлантичне кільце й подругу російського лейтенанта… Усе це написане на легкому диханні справжнього морського вовка за освітою і способом життя. Випускник Херсонської морехідки працював на Чорному морі та в Індійському океані на науково-пошукових суднах рибної розвідки. Три роки провів у Перській затоці й околицях у складі 8-ї Тихоокеанської ескадри ВМФ. Був у Ефіопії, Еритреї, Джибуті, Еміратах та Ємені. Ходив по Чорному й Середземному морях та річках Дніпро й Дунай, а також Атлантиці в різних українських і закордонних судноплавних компаніях. Відвідав 19 країн, про що написав 13 книжок і 6 переклав з англійської.

Пережиті враження творчо втілилися в художньому життєписі нашого видатного земляка, котрому 2023 року виповниться 250 років з дня народження.

Ви можете прочитати про це в книжці, що її можна придбати в книгарні «Освіта» на площі Івана Франка. Оксана Забужко вже прочитала і схвалила.

Надія Онищенко

Фото Олександра Морозова

Прочитано 436 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative