На факультеті психології та соціальної роботи на спеціальності 013 Початкова освіта відбувся місячник «Взаємодія НДУ імені Миколи Гоголя з ЗЗСО в умовах дистанційного навчання» організований кафедрою педагогіки, початкової освіти та освітнього менеджменту. Протягом місяця викладачі кафедри проводили спільні пари в Zoom з вчителями початкових класів м. Ніжина, м. Києва, м. Носівка, с. Вертіївка, с. Красне, с. Стрільники, с. Комарівка, с.Гора.

 Дистанційне навчання – це виклик не лише для студентів, а й для їхніх викладачів. Організувати якісне онлайн-навчання, заряджати енергією, спонукати до дій, зацікавлювати, бути готовими до технологічних проблем – це справді непросто.

Професор Турчин Тамара Миколаївна організувала «творчу майстерню» спільно з вчителями початкових класів для студентів групи ПО-31 на практичному занятті з навчальної дисципліни «Театральна діяльність в початковій школі», де студенти вправлялися в артистичних уміннях передачі емоційного змісту та розуміння відчуття видимості у вірші, байці та казці. На зняття було запрошено вчителів: Слепченко Оксану Олексіївну, вчительку ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 м. Ніжина; Кошову Галину Володимирівну, учительку початкових класів Стрільницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Бахмацької районної ради Чернігівської області; Парубець Віталіну Володимирівну, учительку початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст. № 15 м. Ніжин.

Під час навчальної дисципліни «Методика навчання освітньої галузі «Мистецтво» у групі ПО-41запрошені учительки початкових класів Ющенко Світлана Миколаївна, учителька початкових класів Комунального закладу "Комарівська гімназія";  Лисенко Оксана В’ячеславівна, учителька початкових класів Дитячого Швейцарського центру; Стась Ірина Олександрівна, учителька початкових класів Липiвської ЗОШ I-IIIст. ділилися зі студентами своїми напрацюваннями та виконували разом творчі завдання.

Доцент Білоусова Надія Валентинівна запросила провести спільно пару з навчальної дисципліни «Класний менеджмент» для студентів групи ПО-21 учительку початкових класів Ніжинської гімназії № 3 Павлову Анну Миколаївну, яка розповіла й показала по відеозв’язку  особливості організації освітнього простору НУШ.

Для студентів групи ПО-41 в межах навчальної дисципліни «Фізична культура з методикою навчання» було проведено спільну пару з учителькою початкових класів Початкової школи № 334 Дарницького району м. Києва Сипливою Катериною Сергіївною та учителькою з фізичної культури, майстром спорту з хортингу Гречаною Ларисою Олександрівною. Студенти мали змогу під час відеозв’язку подивитися, як потрібно правильно організовувати підготовчий етап уроку  фізичної культури  на спортивному майданчику для учнів 2 класу в межах карантину.

На спільному практичному занятті з навчальної дисципліни "Теорія і методика виховання" доцентом Бобро Артуром Анатолійовичем, учителькою початкових класів Носівського ЗЗСО № 4 Руденко Наталією Григорівною та учителькою початкових класів Красненського НВК Бахмацької районної ради Чернігівської області Саргсян Каріне Вачаганівною було організовано співпрацю в Zoom з теми: "Соціальна роль, функції, планування роботи класного керівника" для студентів групи ПО-21. Запрошені вчителі ділились досвідом щодо особливостей роботи та функцій класного керівника початкових класів.

Доцент Гордієнко Тетяна Володимирівна під час навчальної  дисципліни «Каліграфія» для студентів групи ПО-11 запросили до співпраці в Google класі Хаїнковську Інну Олександрівну, учителька початкових класів спеціалізованої школи ім. О.К. Антонова № 96 м. Києва.

Старший викладач Дубровський Валерій Леонідович запросив на пару з навчальної дисципліни «Педагогічна майстерність» для студентів групи ПО-41 учителів: ГУСАК Тетяну Валеріївну, спеціалізована школа № 202, м. Київ; Дячок Антоніну Василівну, гімназія № 261, м. Київ; Жебровську Тетяну Валеріївну, Київська обл., Броварський р-н., Мокрецький НВК; Омельченко Інну Володимирівну, Вертіївська ЗОШ І-ІІІ ступеня імені М.П.Кирпоноса, Грищенко Наталію Володимирівну, спеціалізована школа №17, м. Київ.  На занятті обговорювались психолого-педагогічні умови майстерності взаємодії у педагогічному спілкуванні, виконувались вправи на розвиток уміння спілкуватися з учнями під час індивідуальної бесіди. Студенти разом з вчителями  розв`язували педагогічні ситуації.

Наші викладачі довели, що дистанційне навчання дає можливість залучити студентів не лише до навчальних пар. Так доцент Дубровська Лариса Олександрівна організувала виховний захід «НУШ: реальність і міфи» для студентів групи ПО-11 в межах навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності» разом з вчителькою початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст. № 15 м. Ніжина Дешко Ольгою Олександрівною на якому студенти активно включилися в дискусію.

Отже, дистанційне навчання відіграє все більшу роль у модернізації освіти, а ЗВО мають бути готові до виклику сьогодення.

 Матеріал підготувала доцент кафедри педагогіки, початкової освіти та освітнього менеджменту Білоусова Н.В.

Прочитано 545 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative