Об’єднала в заупокійній молитві всіх людей, чиї життєві дороги осяяв щирим серцем і сміливим розумом ОЛЕКСАНДР ГРИГОРОВИЧ АСТАФ’ЄВ.

Його ґрунтовні знання, чисті помисли і шляхетні вчинки приваблювали студентів, співробітників, науковців, викладачів, журналістів і літераторів у Львові, Тернополі, Ніжині, Варшаві, Кракові, Парижі, Києві, у вишах яких доктор філологічних наук, професор, поет і перекладач вів літературну студію, редагував газету, читав лекції з теорії літератури.

Патріотичне українство цієї непересічної людини починалося з репресованого дитинства. Адже народився він 10 серпня 1952 року в родині, яка відбувала совєтське покарання на мисі Лазарєва Хабаровського краю. І той невгамовний біль спрямовував його життєву і творчу долю в науці й літературі.

1986 року Олександр Григорович почав викладати в Ніжині на кафедрі української літератури, був помічений і оточений талановитими поетами-початківцями, науковцями, ніжинськими краєзнавцями й журналістами, котрі почали активно вивчати історію рідного краю і висвітлювати її на сторінках місцевої преси, у газеті «Просвіта», котру заснували й редагували Марія та Олександр Астаф’єви. Зацікавленість літературою української діаспори, безпосереднє знайомство з її видатними постатями Ігорем Качуровським, Іваном Кошелівцем, Ольгою Мак спонукало Олександра Григоровича до написання і захисту докторської дисертації «Лірика української діаспори: еволюція стильових систем», до створення в Гоголівському виші Постановою Кабінету Міністрів України 1999 року Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою, що успішно функціонує вже 21 рік.

З 2001 року професор Астаф’єв працював у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Його доробок примножився новими здобутками, на які посилаються молоді науковці. Він зобов’язує всіх нас, ще живих, до подальшого творчого і людського вдосконалення.

Схиляючись у жалобі, співчуваємо рідним і близьким. Хай Господь утішить його стражденну душу, і оселить її в оселі вічного блаженства.

Надія Онищенко,
директорка Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою
Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя

Прочитано 665 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative