На першій шпальті свіжого випуску часопису «Український дім» №5 (103) уміщено листа, що надійшов у Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою з далекого Мельбурна. Його написала наша читачка Леся Богуславець – радіожурналістка, письменниця та донька зачинателя українського шкільництва в Австралії Дмитра Нитченка. 1944 року вона разом із батьками опинилася в німецькому таборі для полонених, згодом родина переїхала в Австралію. Але про Україну ця поважна пані не забула, наразі вона здійснила вісімнадцять поїздок на територію етнічної Батьківщини. Як зазначає Леся Богуславець: «Кожного року кажу собі, що це востаннє. А потім, коли повертаюся додому, проходить якийсь час, і я починаю знову тужити за Україною...»

Вийшла у світ книга есеїв, статей та нарисів «Розмова з бігуном на довгу дистанцію» Олександра Астаф’єва. Роздумами з приводу цього видання поділилася літературознавиця та поетка Надія Гаврилюк. Це була остання прижиттєва книга поета й науковця, котру він встиг побачити. 29 жовтня перестало битися його невтомне серце. Публікація – данина світлій пам’яті засновника й першого директора Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою.

Після прочитання матеріалу Марії Порох про невідомого широкому загалу українського поета Тараса Мельничука, який був в’язнем радянських таборів та став жертвою репресивної психіатрії, з’являється думка: Чи мали межу свавілля та фальсифікації в СРСР?!

Аналогічне риторичне питання може виникнути й стосовно політики деяких сучасних, нібито демократичних держав. На сторінках нашого часопису ми публікуємо заяву редакції сайту «Кобза – українці Росії» з приводу вироку одному із засновників народного меморіалу жертвам сталінізму в урочищі Сандармох Юрію Дмитрієву. 29 вересня 2020 року Верховний суд Республіки Карелія призначив йому 13 років колонії суворого режиму.

Сьогодні набувають усе більшого поширення конференції в режимі онлайн. Одна з таких, «Українська діаспора: проблеми дослідження», відбулася за ініціативи науково-дослідного центру «Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара» та факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія». Про цей захід читайте звіт Назара Мартинюка.

Українське земляцтво Сілламяе «Водограй» розпочало проєкт «Пацьорки», у межах якого створило однойменний додаток, що допомагає відстежувати всі культурні події в житті української громади Естонії. Також розроблена настільна карткова гра для всієї родини, її створили за мотивами святкування українських календарних, родинних та народних свят.

В Альберті понад 29 тисяч мешканців називають українську мову рідною. Тому не дивно, що тут наші діаспоряни мають змогу навчатися за двомовною програмою, що популяризує українську мову та культуру в канадській провінції. Про своєрідну методику викладання Влодка Бойчука публікація Олени Гончарової з Едмонтона.

Електронну версію газети «Український дім» можна прочитати за покликанням http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Дарія Бобрик

Прочитано 606 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative