1 жовтня 2020 року завершила свою роботу всесвітня онлайн-конференція «10 Jahre Deutsch Lehren Lernen: Kompetente Lehrkräfte weltweit» / «10 років проекту “Вчимося навчати німецької”: компетентні викладачі з усього світу». Понад десять років тому німецький культурний центр Goethe-Institut розробив нову міжнародну програму DLL Deutsch Lehren Lernen / «Вчимося навчати німецької», яка має на меті підвищення кваліфікації вчителів та викладачів німецької мови як іноземної та ґрунтується на сучасних дослідженнях дидактики та методики викладання німецької мови.

Про масштаб конференції свідчать її тривалість – з 24 вересня по 01 жовтня 2020 – та кількість учасників: понад 1000 зареєстрованих викладачів німецької мови з 58 країн світу. Серед цих країн була представлена й Україна, а репрезентативність учасників конференції від м. Ніжин та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя забезпечували доценти кафедри німецької мови Блажко М.І. та Удовиченко Н.К.

Мета конференції – обмін досвідом учасників проекту «Вчимося навчати німецької». Для кожного з учасників конференції цей проект має не лише суто професійне, а й особисте значення – для когось конференція була можливістю зустрітися з друзями та колегами, для інших (наприклад, для мене) важливу
роль мав той факт, що наукову підтримку проекту забезпечував Єнський університет імені Фрідріха Шиллера (м. Єна, Німеччина) – професор Германн Функ та пані Карін Енде.

24 жовтня о 13.00 за середньоєвропейським літнім часом зі вступним словом виступили пан Кристоф Велдуес, керівник мовного відділу Goethe-Institut (м. Мюнхен), пан Йоганес Еберт, генеральний секретар Goethe-Institut (м. Мюнхен) та пані професор Ірис Вінклер, віцепрезидентка з навчальної роботи Єнського університету імені Фрідріха Шиллера (м. Єна, Німеччина), які оголосили початок роботи конференції, привітали учасників та віддали належне авторському колективу програми, співробітникам Goethe-Institut різних країн світу та всім зацікавленим викладачам, які на практиці втілюють цей проект у життя.

В цей день всі учасники конференції мали можливість прослухати доповіді стейкхолдерів проекту: Пані Карін Енде та професор Германн Функ у своїй доповіді «Wie alles kam und wo es hingehen kann. DLL aus der Perspektive der Universitäten und des Goethe-Instituts» високо оцінили проєкт, розповіли про умови та потреби, які призвели до його створення, визначили специфічні риси та окреслили перспективи розвитку програми для університетів та для німецького культурного центру Goethe-Institut. Пан Давид Герлах (Громадський університет в Марбурзі, Німеччина), який займається дослідженнями підготовки вчителів іноземної мови, мовною дидактикою та створенням інклюзивного середовища на заняттях з іноземної мови, запропонував захопливу дискусійну тему, яка зібрала значну кількість запитань та коментарів: Чи можливо поєднати теорію та практику на занятті з іноземної мови? Чи не є взаємозв’язок теорії та практики міфом?

Не менш захопливими були й інші доповіді, дискусії, вебінари, вікторина, фільмотека, а також секційні засідання. Деякі фільми можна подивитися за посиланнями: переглянути, переглянути

Авторці цих рядків пощастило взяти участь в роботі Секції 1 «Kooperation/Співпраця», що проходила як в синхронному, так і асинхронному режимах. Учасники секції працювали щоденно на навчальній платформі конференції DLL Konferenz / Конференція «Вчимося навчати німецької» та готували покрокову інструкцію для всіх викладачів та навчальних закладів різних країн світу, які мають бажання приєднатися до проекту. Кожного дня 13 учасників секції виконували різні завдання та працювали одну годину. Модераторками роботи були Александра Міттлер, референт Goethe-Institut (м. Сараєво) та Світлана Балашова, референт Goethe-Institut (м. Київ), а відповідальним директором секції – пан Бернд Гельмбольд (м. Єна, Німеччина). Україна на цій секції була представлена трьома учасницями: партнером кафедри німецької мови НДУ імені Миколи Гоголя пані Наталією Вишиваною, м. Вінниця, авторкою цього повідомлення та модераторкою секції пані С. Балашовою.

1 жовтня відбулися останні сесії: презентація результатів роботи секційних засідань – Секції 1 «Kooperation/Співпраця», Секції 2 «Wirksamkeit / Ефективність», Секції 3 «Entwicklung/Konzepte / Розвиток / Концепції» та Секції 4 «Sichtbarkeit / Очевидність»; Віртуальний ринок та доповіді «критиків» проекту – Давида Герлаха та професора пані Петри Кірхгофф (університет м. Ерфурт, Німеччина), які тиждень спостерігали за роботою конференції та надали свою високу оцінку. Онлайн-конференція закінчилася на «робочій» ноті – організатори конференції запропонували тиждень для рефлексії, анкету-відгук для учасників. Безперечно, участь в онлайн-конференції такого масштабу, можливість прослухати доповіді відомих німецьких науковців та зробити свій внесок у справу створення професійного середовища, відчуття долучення до міжнародної діяльності, до інтелектуального пошуку, високий організаційний рівень, досвід спілкування з колегами за допомогою ZOOM, відкритість організаторів та, не в останню чергу, отриманий сертифікат, сприяли створенню незабутньої творчої атмосфери у професійному середовищі «10 Jahre Deutsch Lehren Lernen: Kompetente Lehrkräfte weltweit».

Інформацію підготувала М.І. Блажко, доц. кафедри німецької мови НДУ імені Миколи Гоголя, координатор проєкту DLL – „Deutsch lehren lernen“ („Вчимося навчати німецької“) в НДУ імені Миколи Гоголя; випускниця Єнського університету імені Фрідріха Шиллера (1987 року).

Прочитано 552 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative