Десять років тому відомі німецькі науковці  у співпраці з культурним центром Goethe-Institut створили програму «Вчимося навчати німецької - DLL» для підвищення кваліфікації та підготовки учителів німецької мови. Вона ґрунтується на сучасних досягненнях дидактики та методики викладання німецької мови.  В ювілейний рік заплановано низку заходів міжнародного та регіонального форматів. Один з них – науково-методичний онлайн-семінар «Відкрите заняття», який відбувся 27-28 серпня 2020 р. в Україні.

У зустрічі взяли участь пані Крістіане Больте-Костабі, німецький фахівець в галузі підвищення кваліфікації,  пані Світлана Балашова, координаторка проєктів педагогічної кооперації (Гете-Інститут в Україні) та тьютори ВНЗ, де активно використовується ця програма: Вінницький державний педагогічний  університет ім. М. Коцюбинського, Маріупольський державний університет, Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя, Київський національний університет ім. Т. Шевченко, Запорізький національний університет, Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, Рівненський державний гуманітарний університет та Львівський національний університет ім. І. Франка.

Викладачі кафедри німецької мови – учасники проекту – мали чудову можливість вдосконалити свій досвід проведення та обговорення відкритих занять, які є важливим аспектом розвитку педагогічної майстерності. Семінар було проведено за допомогою інноваційної цифрової технології  Adobe Connect, яка уможливлює активну взаємодію організаторів та учасників, використання різноманітних методів групової та фронтальної роботи. Це – корисний досвід дистанційного навчання в сучасних складних умовах організації освітнього процесу. В центрі уваги було спостереження відео фрагменту заняття, аналіз та симуляція його обговорення. Викладачі вчилися підбирати доброзичливий тон, акцентувати  вдалі аспекти заняття, ставити відкриті та компетентнісноорієнтовані запитання, уникати прямої критики та категоричних рекомендацій.

24 вересня 2020 р. розпочнеться тижнева дискусія  учасників проекту  ДЛЛ  у рамках всесвітньої віртуальної ювілейної конференції “Virtuelle DLL-Konferenz“ щодо обміну досвідом, окреслення нових напрямів та перспектив використання цієї програми. Організатори: Єнський університет імені Фрідріха Шиллера, м. Єна, ФРН; Німецький культурний центр Goethe-Institut.

доценти кафедри німецької мови

Блажко М. І. та Удовиченко Н.К.

Прочитано 481 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative