Вийшов у світ свіжий випуск часопису «Український дім» – видання Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою. На першій шпальті уміщено публікацію професора Олександра Астаф’єва під назвою «Новели, написані в криївці». Це матеріал про видатного діяча українського націоналістичного підпілля, підполковника УПА, воїна та письменника Йосипа Позичанюка. Не всі знають, що він у 30-х роках ХХ століття навчався на літературно-мовному факультеті Ніжинського інституту соціального виховання, а 2018 року на Ніжинській стіні героїв прикріпили меморіальну дошку з його ім’ям.

5 травня 2020 року відійшов у засвіти Михайло Гоян – український патріот, громадський активіст, меценат. Він свого часу, щоб врятуватися від більшовицьких окупантів, вимушено емігрував, але навіть з-за кордону підтримував українських пасіонаріїв. 1997 року Михайло Іванович приїздив у наше місто, зокрема відвідав Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського.

Книга «З золотого гніздечка Заньковецької» членкині Національної спілки журналістів України, директорки нашого Центру Надії Онищенко стала для професора Миколи Тимошика спонукою до написання статті з промовистою назвою «За що хотіла повісити Заньковецьку російська влада і чому її достойно не поцінувала досі влада українська». Микола Степанович порушує таке гостре питання, як репресії, що застосовувалися в СРСР до плеяди українських національно активних кіл. Професор ділиться роздумами стосовно проблеми збереження місць, що мають історичне значення, зокрема мовиться про будинок Марії Костянтинівни.

Аналізує сучасний стан західної та східної української діаспори в інтерв’ю порталу українців Росії «Кобза» Клавдія Татар – докторантка факультету соціальних наук Університету Оттави, активістка двох найбільших українських діаспор світу – Росії та Канади.

Свіжий випуск часопису можна знайти на сторінці Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

Дарія Бобрик

Прочитано 491 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative