У світ вийшов сотий випуск часопису «Український дім». Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою заснував це видання для промоції національного поступу, висвітлення діяльності наших діаспорян, які незважаючи на величезну дистанційованість у просторі, залишаються українцями. Вони вивчають рідну мову й залучають до цього своїх дітей, культивують українські традиції, дбають про Україну навіть будучи за кордоном.

До плеяди таких національно свідомих належить Одарка Брецко, яка вже близько тридцяти років обіймає посаду директорки Братської Рідної школи імені Святого Андрія. Вона все життя невтомно працює на благо української громади в Австралії. Що мотивує та наснажує жінку в її подвижницькій та просвітницькій діяльності? Які перипетії довелося пережити її батькам? Читайте в статті Дарії Бобрик «Наш цвіт в Австралії».

У Центральному державному архіві зарубіжної україніки відбулася зустріч-дискусія з представником української діаспори Росії Валентином Пилипчуком, про це публікація з промовистою назвою «І на Камчатці люблять Україну» Віри Фазлєєвої.

Уже традиційно ми висвітлюємо, як діаспоряни святкують день народження Тараса Шевченка. На цей раз – в Осло та Нижнєкамську.

Професор Микола Тимошик, викладач нашого вишу, член національних спілок письменників та журналістів України, уже давно обрав для себе направду альтруїстичний шлях: повернути українців до своїх доколоніальних витоків. Читайте на сторінках нашого часопису про канадсько-український видавничий проєкт Миколи Степановича «Запізніле вороття», що покликаний ознайомити українців з творчістю Івана Огієнка, уже реабілітованого, але ще й досі не пізнаного земляками.

Який стосунок може мати родина філософа, антрополога, етнографа Миколи Миклухо-Маклая до культової повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба», ви можете з’ясувати, прочитавши розвідку членкині Національної спілки журналістів України Надії Онищенко.

На перший погляд ассирійців та українців ніщо не пов’язує, але ознайомившись з публікацією Ольги Моціяки «Подарунок українським читачам», ви можете переконатися в протилежному.

Свіжий випуск часопису «Український дім» можна знайти тут http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/vidannya-ukrajinskij-dim

 

Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Прочитано 512 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative