Цього року на державному рівні буде відзначатися 200-річчя з дня відкриття Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька, історичним правонаступником і спадкоємцем якої є Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. З цієї нагоди бібліотека університету розпочинає серію персональних книжкових виставок «Видатні постаті в історії Ніжинської вищої школи».

 

Перший директор Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька: до 255-річчя від дня народження Василя Григоровича Кукольника (30.01.1765-18.02.1821)

У читальному залі для наукової роботи бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відкрилася книжкова виставка «Перший директор Ніжинської гімназії вищих наук князя Безбородька», присвячена вшануванню пам'яті першого директора Гімназії вищих наук Василя Григоровича Кукольника (1765–1821).

Кукольник Василь Григорович –  український науковий і культурно-освітній діяч, вчений-енциклопедист, педагог, доктор вільних мистецтв, філософії і права. В 1819 році був призначений на посаду  директора новоствореної Гімназії вищих наук князя Безбородька в м. Ніжині. Народився 30 січня 1765 року у місті Мукачеве. Походив із давнього українського (русинського) шляхетського роду. У 1787 році закінчив Львівський університет. Згодом поглиблював освіту у Віденському університеті. Після переїзду в Україну В. Г. Кукольник доклав багато зусиль до остаточної розробки Статуту Ніжинської гімназії вищих наук, самої системи освіти й виховання. Директор із загостреною відповідальністю і високою вимогливістю займався справами Гімназії, опікувався нечисленними вихованцями. Як свідчив письменник Нестор Кукольник, син В. Кукольника, розроблена директором «початкова програма» дев’ятирічного викладання наук знаходила втілення в ідеї «освіти загальної, майже енциклопедичної». У період становлення гімназії В. Г. Кукольник викладав майже всі предмети, передбачені навчальним планом. Незважаючи на короткий період праці в Ніжині, залишив добрі згадки про себе. У бібліотеці університету зберігаються  його праці, зокрема «Руководство к преподаванию Римского права. Том І. Обозрение Истории Римского законодательства и права» (СПб., 1821), «Начальные основания сельского домоводства» (СПб., 1816) та книги з його автографами, подаровані бібліотеці Платоном Кукольником. 

На виставці представлена література, яка висвітлює життєвий шлях науковця, період роботи В. Г. Кукольника в Ніжинській гімназії вищих наук. Запрошуємо всіх охочих до перегляду книжкової виставки.

Прочитано 833 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative