Вийшов у світ новий номер часопису «Наш український дім», що видається Центром гуманітарної співпраці з українською діаспорою. Тематично журнал поділений на чотири рубрики: «Українознавство», «Наукові розвідки», «Методичні матеріали», «Проза, переклади, рецензії».

Увагу читачів приверне стаття науковця Миколи Тимошика, який провів своєрідне розслідування щодо реабілітації імені «достойника нації» Якова Макогона, котрий у 30-ті рр. ХХ ст. проживав у США й був меценатом для своїх колишніх співвітчизників-українців. Однак довгий час Макогона звинувачували в антипольській діяльності. Малодосліджена сторінка біографії та творчості класика української літератури Панаса Мирного проаналізована членом Національної спілки журналістів Миколою Гринем (нині проживає в США). Це життя письменника в Прилуках.

Доцент історичного факультету Кубанського державного університету Анатолій Авраменко порушив питання становища української діаспори в Росії та підкреслив необхідність налагодження контактів з нею на історичній Батьківщині. Керівниця Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Надія Онищенко зробила детальний огляд історії газети «Просвіта" (1992–1996 рр.), органу товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Ніжинського педінституту. Інженерка комп’ютерних систем бібліотеки НДУ Олена Дацько опублікувала дослідження щодо відновлення бібліотечної установи міста Ніжина в післявоєнні роки (1946–1950). Дві статті часопису присвячені Миколі Гоголю. Доктор філологічних наук НДУ Григорій Самойленко написав про грецьких друзів славетного письменника. Спеціалістка Департаменту культури Чернігівської ОДА Ілона Мойсейчук звернулася до теми «Гоголь як художник».

Об’єктом цікавого, оригінального осмислення стала в низці статей творчість відомих письменників. Це розвідки Наталі Єржиківської «Поетика "наставлення годинника життя…": творчість Юліуша Словацького (1809–1849) в рецепції Ігоря Качуровського», Марії Якубовської «Парадигми Павла Романюка», Ольги Смольницької «"Лісова пісня" Лесі Українки: Мавка-Персефона та інші міфологічні персонажі (компаративний та юнґіанський аналіз)» та Надії Колошук «Іван Багряний: домінанти творчості та проблеми вивчення».

У журналі вміщено ексклюзивний переклад уривку з твору шведського письменника К’єля Йогансона «Світ Гоголя», зроблений доцентом НДУ Анатолієм Роліком.

Надруковані також рецензії Ольги Моціяки (на новий номер Українсько-грецького альманаху) та Мирослави Алатиренко (на наукову монографію С. В. Романовського «Теоретико-методичні основи управління якістю освіти в комплексі «Ш-Л-ТУ»).

Із матеріалами часопису можна ознайомитися за посиланням: http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/tsentr-gumanitarnoji-spivpratsi-z-ukrajinskoyu-diasporoyu/pravila-oformlennya-ta-podannya-rukopisiv-do-chasopisu-nash-ukrajinskij-dim

 Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою

Прочитано 661 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative