7-8 листопада у Гоголівському університеті пройшла Міжнародна наукова конференція: «Жінка в освіті та науці», приурочена до 100-річчя початку жіночої освіти у Ніжинській вищій школі. Ініціаторами проведення конференції стали кафедри історико-юридичного факультету та факультету психології  і соціальної роботи. Але дана проблематика зацікавила і низку вишів, з якими у нашого  університету існують міцні наукові зв’язки. А тому конференція проходила під патронатом Міністерства освіти і науки України та Інституту української археографії та джерелознавства імені М. Грушевського НАН України. Окрім нашого вишу, співорганізаторами конференції стали науковці Барановичського державного університету (Білорусь), Телавського державного університету імені Я. Гогебашвілі (Грузія),  Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ та Державної вищої професійної школи в Хелмі (Польща), Жезказганського університету імені О. Байканурова (Азербайджан).

Конференція проходила як в очному, так і заочному форматах. До наукового збірника, який планується видати за результатами конференції, було надіслано 103 наукові повідомлення, з них 8 від науковців Польщі. Географія українських вишів, які долучилися до участі у конференції, досить широка. Це  -  Київ, Харків, Кривий Ріг, Чернігів, Дніпропетровськ, Дрогобич та найбільше учасників було, звісно, із Ніжина. Участь у конференції поряд з досвідченими науковцями взяли аспіранти та магістранти Гоголівського вишу.

Пленарне засідання відкрив заступник голови оргкомітету конференції, доктор історичних наук, професор Євген Луняк.  З вітальним словом до присутніх звернулися: доцент кафедри соціальної педагогіки, кандидат педагогічних наук Антоніна Конончук та директор школи №4 міста Ніжина Олег Манойленко.

На пленарному засіданні з доповідями виступили: доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України, професор Євген Луняк; доктор психологічних наук, завідувач кафедри загальної та практичної психології, професор Микола  Папуча; доктор педагогічних наук, професор Олег Лісовець; завідувачка дитячого садочка №13 м. Ніжина, заслужений вчитель України Наталія Примушко; кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Забарний (Ніжин).

А далі розпочалася робота у секціях, проблематика яких була досить актуальною: «Проблема нерівності прав чоловіків і жінок від давнини до сучасності», «Роль жінки в суспільно-культурному просторі», «Психологічні проблеми розвитку соціальної активності жінок у відкритому суспільстві», «Видатні жінки в освіті та науці».

Під час роботи конференції відбулася презентація нових наукових видань:  монографії Оксани Щотки «Ґендерна психологія» та навчально-методичного посібника Євгена Луняка і Сергія Кириленка «Ґендерні історичні студії: світовий та вітчизняний досвід».

8 листопада учасники конференції взяли участь у тематичній екскурсії містом «Видатні жінки в історії Ніжина», яку для них провів професор Є. Луняк.

Олександр Забарний – доцент кафедри української літератури,методики її навчання та журналістики

Прочитано 675 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative