Саме в нашому місті народився 25 жовтня 1860 року представник блискучої плеяди українських художників кінця ХІХ –першої половини ХХ століття Микола Семенович Самокиш, випускник класичної гімназії при ніжинському Юридичному ліцеї князя О. Безбородька.

Його «Трійку» можна побачити сьогодні в музеї «Ніжинська поштова станція», де в багатодітній родині поштмейстера виростав майбутній засновник історичного, батального та анімалістичного живопису. А ще талановитий художник-графік. Книжкові ілюстрації митця «З української старовини» виставив у Музеї рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя директор бібліотеки нашого вишу Олександр Морозов. Нещодавно він поповнив експозицію репринтним виданням альбому Миколи Самокиша «Мотиви українського орнаменту», що вийшов невеличким тиражем у 1902–1904 рр. і зберігається в Харкові.

«Альбом є книжковим раритетом, маловідомим сучасним поціновувачам народного мистецтва та творчості митця, і в Україні ніколи не перевидавався», – пише Морозов у передмові. Він привертає увагу громадськості до необхідності вивчення давніх традицій української народної творчости та віддає належну шану подвижницькій праці нашого видатного земляка.

Видання здійснене за підтримки голови Ніжинського відділення Громадського об’єднання «Чернігівське земляцтво» Олександра Харченка видавцем Лисенком М. М.

 

НАДІЯ ОНИЩЕНКО

Прочитано 1197 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative