Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Друга Всеукраїнська наукова конференція “Історичні побрехеньки” відбулась у стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя 1 квітня 2019р. 

Інститут української археографії і джерелознавства НАН України, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя та Сіверський інститут регіональних досліджень спільними зусиллями організували  конференцію присвячену Дню народження Миколи Гоголя, який підніс українські побрехеньки до рівня світової класики. Як зазначили організатори заходу, «побрехеньки» відбуваються з нагоди 210-річниці Миколи Гоголя та за його безпосередньої участі.

Взяли участь у конференції науковці з усієї України, зокрема з Ніжина, Києва, Чернігова, Одеси, Умані, Дніпропетровська та інших міст.

Один з організаторів заходу, доктор історичних наук, професор Євген Луняк зазначив: «Сьогоднішній захід вже закріплює важливу традицію. У минулому році – це був пілотний проект, і ми думали, чи буде це цікаво, і як наукова спільнота це сприйме. Зараз маємо великий резонанс. Багато серйозних науковців хоче приїхати тому, що матеріал, який звучить тут, не звучить на жодній іншій конференції. Треба відзначити, що участь в ній бере сам ювіляр, іменник - Микола Васильович!». 

Відкрив конференцію доброчесний співголова оргкомітету, доцент Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Забарний. З вітальним словом виступили декан історико-юридичного факультету НДУ Володимир Мартиненко, а також  випускник Ніжинської вищої школи 1828-го року Микола Гоголь.

Історики говорять, що Ніжин став місцем нестандартного зібрання науковців з Гоголівськими посиденьками, які мають назву «Усяка всячина», «Засвистали козаченьки», де звучать різні «історичні побрехеньки».

Почесний голова оргкомітету, доктор історичних наук, професор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Віктор Брехуненко згадував пригоди Бахмацького сотника Андрія Барановського. На пленарних посиденьках «Усяка всячина» доброчесний співголова оргкомітету, доктор історичних наук, професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя  Сергій Лепявко розповідав про передзвони пам’яті Української революції 1917-1921 р.р.

Цього дня прозвучало багато історичних доповідей на різноманітну тематику. Учасники конференції вважають, що даний захід привертає увагу громади іноді з гумором дивитися на важливі історичні події.

 

Валентина Ващенко, Марина Волинець

Фото Валентини Ващенко

 

 

Прочитано 709 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative