21 листопада 2018 р. відбувся виїзний науково-практичний семінар кафедри загальної та практичної психології НДУ ім.М. Гоголя з учителями та психологами Борзнянського району на тему «Емоційне вигорання та психологічне здоров’я».

Захід відбувся за запрошенням завідувача сектору освіти Борзнянської РДА І.В.Кошленко, яка особисто привітала гостей та взяла участь у роботі.  Семінар проходив на базі Борзнянської гімназії ім.П.Куліша, директор якої, Рибоштан Анна Євгенівна, радо зустріла гостей і розповіла про історію цього навчального закладу.

Ця зустріч стала першим досвідом пошуку спільних рішень у розв’язанні актуальної проблеми професійного вигорання та емоційних труднощів. Відомо, що на сьогодні емоційне та професійне вигорання є серйозною проблемою насамперед для вчителів, психологів, медичних працівників та інших професій типу «людина – людина».

Як протидіяти вигоранню?

Яка найбільш ефективні способи психологічної допомоги у цьому випадку?

На ці питання намагалися знайти відповіді в процесі дискусії в діалогічній взаємодії. 

З вітальним словом до учасників семінару звернувся декан факультету психології та соціальної роботи, к.пс.н, доц. О.А.Тимошенко, який відзначив гостинність, позитивну атмосферу семінару, а також значну кількість випускників НДУ серед присутніх учителів та психологів.

М.В.Папуча, завідувач кафедри загальної та практичної психології НДУ ім.М.Гоголя, д.пс.н., проф., зауважив болючість і важливість цієї проблеми для внутрішнього світу і цілісної особистості загалом. М.М.Наконечна, к.пс.н., доц. проаналізувала основні чинники емоційного і професійного вигорання, відомі у психології на сьогодні, та шляхи їх запобігання. О.І.Михайлова, к.пс.н, доц., Н.Ф. Литовченко, к.пс.н., доц., поділилися власним досвідом роботи з цією проблемою в прикладному аспекті. О.Д.Кресан, к.пс.н., доц. запропонувала наочні методичні матеріали для визначення і самодіагностики емоційного вигорання.

Вчителі та психологи Борзнянського району поділилися своїм досвідом переживання та роботи з цією проблемою. Зокрема, практичні психологи Я.С.Половецька та М.В.Храпач, розповіли про методи самодопомоги та самовідновлення при емоційному вигоранні, що доступні не лише для психологів, а й для дітей, вчителів, загалом кожного, хто прагне зберегти своє психологічне здоров’я. Психолог гімназії ім.П.Куліша Т.Д.Білоус, яка давно працює з цією проблемою, відзначила важливу роль спеціальних ресурсів у подоланні емоційного вигорання, що притаманні саме дітям. З цієї причини для дітей ця проблема є менш притаманна у порівнянні з дорослими.

А.Ю.Ковтун, заступник декана факультету психології та соціальної роботи, к.пс.н, доц., підняла проблему вигорання педагогів і психологів, що працюють у межах інклюзивної освіти. У роботі семінару також активну участь узяли І.В.Кошова, к.пс.н., доц., Т.Г.Здоровець, викладач кафедри загальної та практичної психології, О.М.Мідянка, методист психологічної служби РДА, Я.П.Близнюк, психолог районного будинку дитячої та юнацької творчості, Ю.П.Бєлін, заст.директора Борзнянскої ЗОШ ім. Х.Алчевської, В.В.Байло, заст.директора гімназії ім.П.Куліша  та інші. Активними учасниками семінару стали студенти НДУ ім.М.Гоголя, спеціальності «Психологія» А.Романенко та І.Козій, які зробили акцент на зіставленні психологічної теорії з її практичним застосуванням.

Після семінару викладачі  НДУ зустрілися зі школярами, познайомивши їх з особливостями навчання в НДУ. Цікавими для учнів стали демонстраційні заняття з програми «Школи майбутнього психолога» для старшокласників у тренінговому форматі.

Дякуємо всім учасникам та сподіваємося на подальшу співпрацю з учителями, психологами і всіма зацікавленими у психології.    

Прочитано 755 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative