Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя виховав у своїх стінах  багатьох випускників, які стали спеціалістами у різних сферах, а також видатними, відомими людьми не тільки на Україні а  й далеко за її межами.  Неодноразово ми публікували інтерв'ю про цікавих та творчих особистостей – випускників   НДУ . Як складеться життя ніхто не знає, але для молоді продовження освіти у вищих навчальних закладах України – це та платформа , де можна оволодіти сучасними професіями навколишнього ділового світу. 

Як то кажуть «навчаємо не лише на експорт», і далеко не всі дипломовані спеціалісти вишу виїхали з міста, багато хто залишився працювати у Ніжині .

Ні́жинська міська́ ра́да — орган місцевого самоврядування в Чернігівській області, де також працюють наші випускники.

 

Тож знайомтеся:

фахівці Ніжинської міської ради – працівники відділу

у справах сім'ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради

Анна Лисенко (начальник відділу) та спеціалісти:

Катерина Шекера (Шкарупіна)  та Тетяна Рой (Варуха).

Нам вдалося поспілкуватися з начальником відділу Анною Лисенко та спеціалістом Катериною Шекерою.

Доброго дня. Ви – випускниці нашого вишу, розкажіть будь-ласка, на якому факультеті навчалися в Ніжинському державному університеті? Скільки років минуло після закінчення?

Анна Лисенко: у 2000 році я закінчила філологічний факультет тоді ще Ніжинського педінституту за спеціальністю «українська мова, література та зарубіжна література».

Катерина Шекера: у 2011 році я закінчила факультет психології та соціальної роботи за спеціальністю «психологія». Не віриться, та вже минуло майже 7 років

Після закінчення вишу, тримаючи вже в руках диплом, які у Вас були мрії або ж плани на майбутнє?

Анна Лисенко: тримаючи диплом на руках, я вже тримала і доцю на руках (усміхається – авт.) Але до народження дитини у мене були  плани вступити до  аспірантури , тому що я вже на той час була магістрантом університету. Але замість аспірантури, пішла в декретну відпустку. Коли дитині виповнився рік і два місяці – вийшла на роботу в університет викладачем на кафедру педагогічної майстерності, де викладала кілька предметів.

Катерина Шекера: на час закінчення університету я вже працювала секретарем у Ніжинському будинку дітей та юнацтва. Це була не та робота, про яку я мріяла, та все ж напрацьовувала досвід, а він виявився найціннішим, базовим, а колектив залишився найріднішим у буквальному сенсі слова, адже у стінах Будинку дітей та юнацтва ми познайомилися з моєю кумою. Цей досвід і зараз мені допомагає. Та повернуся до головного – під час навчання мріяла реалізувати себе у сфері «реклами, політики, бізнесу». Про це знали мої університетські подруги, тому що я ці три слова повторювала щодня, як девіз життя. Так і склалося, за ці сім років я встигла попрацювати у галузях, які так чи інакше мали відношення до реклами, бізнесу, політики. Маю зазначити, що моя мрія дещо модернізувалась і нечіткі сфери стали біль чіткими цілями мого життя. Не можу сказати, що вони повністю повторюють мою минулу мрію, та вона стала ґрунтом для визначення цих цілей. 

Зараз ви працюєте у Ніжинській міській раді, причому робота тісно пов’язана зі спілкуванням з молодіжною громадою міста. Розкажіть будь-ласка детальніше про напрями роботи.

Анна Лисенко: відділ у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради досить різноплановий у своїх напрямках діяльності. Порівну розподіляється робота з сім’ями, в основному з багатодітними, з обдарованими дітьми, з молоддю.

Ми залучаємо до співпраці молодіжний парламент, залучаємо молодь до загальноміських заходів. Наприклад, до святкування Дня міста на загальноміський захід «Майданс», на захід «Євровулиця», яка започаткована відділом у справах сім’ї та молоді, та ін.

Якщо зазначити коротко, то напрями роботи відділу – це реалізація молодіжної політики на місцевому рівні - підтримка молодіжних ініціатив, робота з молоддю міста, розвиток молодіжної громади; національно-патріотичне виховання; оздоровлення - моніторинг та контроль реалізації оздоровчої кампанії дітей та молоді міста; підбір, підготовка документів та направлення дітей пільгових категорій до таборів всеукраїнського та міжнародного значення; гендерна політика; запобігання та боротьба з насильством в сім'ї; багатодітні сім'ї - видача посвідчень, моніторинг життя сімей, допомога, підтримка.

До розмови долучається Катерина Шекера: так, дійсно, відділ у справах сім’ї та молоді досить різноплановий у своїх напрямках діяльності, їх на даний момент шість. Реалізація молодіжної політики на місцевому рівні – вважаю, що цей напрям один з найголовніших, адже сучасна молодь має свої погляди на розвиток країни, свої інтереси та, з упевненістю можна сказати, що співпрацюючи з нею, можна не турбуватися за майбутнє нашої країни. Молодь впевненіше крокує в інноваційне середовище, яке старшим поколінням не сприймається взагалі. Тому поєднання досвіду та сучасності призведе до прогресу, прийнятного для всіх. Зараз у місті активно діє Ініціативна група по створенню Молодіжної ради при Ніжинській міській раді. Сама назва говорить про те, що йде робота по скорому створенню консультативно-дорадчого органу Ніжинськой міської ради, до складу якого ввійдуть представники молодіжної громади міста, ініціативні молоді люди, які є і представниками студентства різних навчальних закладів, і учні старших класів, і працююча молодь, і молоді матусі, і представники молодіжних громадських організацій.

Ще одним дуже важливим напрямком є робота з багатодітними сім’ями. Сімейний інститут зараз страждає – зниження рівня життя українців призводить до того, що скорочується народжуваність. Тому ми всіляко намагаємось підтримати сім’ї м. Ніжина, у яких виховується від 3 до 10 дітей. На сьогодні їх 302, у яких виховується 1007 дітей.

Запобігання та профілактика домашнього насильства, боротьба з торгівлею людьми – є нагальною проблематикою, з якою працюють майже всі соціальні служби, установи та організації. На наш відділ покладена координуюча функція в даному питанні.

Відділ у справах сім’ї та молоді координує ще й напрям оздоровлення та відпочинку дітей міста. Це й пошук дітей, які поїдуть на відпочинок до Міжнародного дитячого центру «Артек» та Українського дитячого центру «Молода гвардія» (путівок нам надається мало, та все ж у наших дітей пільгових категорій така можливість є), це загальний аналіз ситуації з оздоровленням дітей шкільного віку, співпраця з організаціями, які також надають такі послуги.

Національно-патріотичному вихованню зараз надається особлива увага. Наш відділ за своєю діяльністю носить і цю функцію. Мається на увазі і організація заходів національно-патріотичного виховання, і взаємодія з громадськими організаціями, які мають за мету цей напрям, і той же самий загальний аналіз та узагальнення діяльності міста за цим напрямом.

Останнім напрямом (та насправді всі вони пріоритетні) можу назвати реалізацію політики гендерної рівності. Наш відділ займається формуванням та допомогою в оформленні пакету документів на здобуття Почесного звання «Мати-героїні» жінкам, які виховали до 8-річного віку 5 та більше дітей. Культурно-масові та просвітницькі заходи, оформлення та розповсюдження друкованих матеріалів, присвячених гендерній рівності та багато іншого – це задачі, які виконує відділ у межах міської програми «Забезпечення рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків». 

З якими проблемами або ж пропозиціями найчастіше звертаються до вашого відділу?

Анна Лисенко: Найчастіше до нас все ж таки звертаються сім’ї, задля вирішення тих чи інших питань, з молоддю ми обговорюємо плани, перспективи розвитку, організовуємо заходи, узгоджуємо діяльність та інше. Щотижня у стінах виконавчого комітету Ніжинської міської ради збирається Ініціативна група по створенню Молодіжної ради при Ніжинській міській раді.

Катерина Шекера: Щодня до нас приходять молоді батьки, часто  з діточками на руках, щоб оформити статус багатодітної сім’ї, звертаються батьки дітей, які бажають отримати путівку на відпочинок, щоб записатися до «черги». Часто звертаються люди, які бажають отримати допомогу у сімейних відносинах, подолати скруту, отримати пораду при вирішенні конфліктів.

Приходить молодь з ідеями, ділиться проблемами, чекаючи від нас підтримки, допомоги та доброго слова. Часто відвідувачі приходять одночасно з різних питань, тому намагаємося організувати свій час так, щоб вистачило на все. Паралельно відділ постійно формує звіти за роботу у своїх 6 напрямках діяльності.

Якщо згадати студентські роки, чи були у вас в університеті улюблені предмети, викладачі?

Анна Лисенко: Звичайно, були й улюблені викладачі і предмети, мабуть, як і в кожного студента. Я дуже любила зарубіжну літературу. Взагалі викладачі філологічного факультету подавали нам знання так, що ми їх слухали із задоволенням, і пізнання нового було для нас захопливе і цікаве.

Враження після навчання в університеті у мене лише найкращі. Ми пізнавали і відкривали для себе щось нове, отримували знання, досвід, який згодом допомагав кожному з нас у житті, у подальшій роботі. Зараз, аналізуючи отриманні знання, хотілося б відзначити надзвичайно високий рівень професіоналізму всіх викладачів та цінність отриманих знань і вмінь.

Катерина Шекера: студентські роки… Напевно тільки зараз я оцінила їх вартість та роль у моєму житті. Університет дав мені не тільки знання з психології, які я вже підсвідомо використовую у житті. Навчання в університеті якимось дивним чином «структурували мої мізки» - навчило мислити, «розкладати все по полицям», аналізувати, робити висновки та мати свою власну позицію. Багато теорії стерлося з пам’яті, та деяка все ж з’являється з моїх архівів за потреби))) Хочу зізнатися в любові до викладачів кафедри загальної та практичної психології – це люди, які люблять свої роботу, психологію та студентів. Вони неймовірно творчі, різносторонні, ніколи не припиняють розвиватися, чим дають приклад для тих, кого навчають!

Чи спілкуєтесь ви нині зі студентськими друзями?

Анна Лисенко: звичайно, ми спілкуємося, багато випускників залишилися в Ніжині. Справа в тому, що навчатися до стін тоді ще педагогічного університету ми прийшли з Ніжинського міського ліцею.  Люди, з якими пліч-о-пліч вчився стільки років, назавжди стають близькими.

Катерина Шекера: Після закінчення університету більшість здобули статус «матусі» та змінили своє місце проживання. Тому й життєві пріоритети зараз сконцентровані на дітях та сім’ї.

Згадалась історія, пов’язана з нашим куратором Півнем Сергієм Миколайовичем. Під час нашого навчання він був ще не одруженим і обіцяв, що одружиться тільки тоді, коли видасть заміж усіх дівчат з нашої групи. Та так склалося що до 4 курсу включно ніхто з наших дівчат так і не вирішив одягти каблучку. Двоє дівчат вийшли заміж та відразу ж і групу покидали. Так складалося. Лише після нашого випуску ми дізналися, що Сергій Миколайович втратив статус «холостяка».

Побажання студентам та випускникам НДУ

Анна Лисенко: Не боятися впевнено крокувати в майбутнє, ставити для себе високі планки, і прагнути їх подолати!

Катерина Шекера: побажання одне – вірити в себе та свої мрії! Не боятися змінюватися та не припиняти саморозвиток!

 

До теми:

У Ніжинській міській раді працює 60 чоловік – посадових осіб НМР, які в свій час закінчили Ніжинський педагогічний інститут, нині – Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя.

Серед них, випускники керівного складу: мер міста Ніжина – Анатолій Лінник, перший заступник міського голови – Григорій Олійник та керуючий справами виконавчого комітету НМР – Сергій Колесник

(За інформацією відділу юридично-кадрового забезпечення апарату виконавчого комітету НМР)

 

Валентина Ващенко

Фото з архіву

 

Читайте також:

Бліц-інтерв’ю з випускником НДУ – мером міста Ніжина Анатолієм Лінником

 

Прочитано 1091 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative