Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Сьомого травня 2018 р. у стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя,  у межах фестивалю науки,  відбулася низка заходів:

викладач школи мистецтв при КВНЗ «Ніжинський коледж культури та мистецтв ім. М. Заньковецької» Катерина Борисова, за підтримки кафедри дошкільної освіти НДУ провела лекцію на тему «Як розвинути в дитині креативність, що переросте у професійне новаторство» та майстер-клас з розвитку креативності у дітей на тему «Мій будиночок». Також в рамках проекту «Вернісаж  бібліотеки», започаткованого у 2017 році, за участі кафедри дошкільної освіти, в читальному залі №2 бібліотеки імені академіка М.О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголявідбулася презентація виставки картин «Видатні постаті Ніжина».

Катерина Володимирівна зазначає: «сьогодні я спонукаю студентів бути креативними, тому що завтра вони стануть фахівцями та будуть навчати дітей. Від набуття ними уміння створювати нові, незвичні речі я вбачаю прогрес суспільства.»

Під час проведення майстер-класу талановита ніжинська майстриня запропонувала всім присутнім вибрати тварину наосліп із завчасно приготованої скриньки, аби намалювати будинок з ознаками даної тварини. Такий прийом спонукав вийти за рамки звичного нам світосприйняття, потребував заглибитися у свій внутрішній світ та відчути глибинні творчі пориви. Експеримент з будиночком сподобався всім без виключень. Журналісти інтернет-видання «Нежатин» також прийняли виклик художниці, і намалювали зайчик-будинок.

Катерина Борисова зазначила: «Мої студентські роки пройшли саме в Ніжинському університеті імені Миколи Гоголя, тому я з радістю прийняла запрошення ректора Олександра Самойленка провести в стінах музею майстер-клас. Моя мета навчити студентів новим технікам, а також показати на практиці можливості використання знань, умінь і навичок набутих в стінах вишу».

Також з 27 квітня по 27 травня 2018 р. в читальному залі №2 Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя проходить виставка «Видатні постаті Ніжина у малюнках дітей» присвячена Дню Ніжина, який святкується у місті 6 травня.

З Ніжином  тісно пов’язано багато постатей зі світовими іменами – філософів, поетів, митців, громадських діячів. Наше місто варте того, щоб ми, його мешканці, знали його історію, пишалися тими людьми, які створили його обличчя, створили його славу.

Тож метою виставки є ознайомлення студентів університету та його гостей з історичними постатями, поетами, акторами, які прославили Ніжин на увесь світ. Виставку підготували учні дитячої школи мистецтв при КВНЗ «Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької» разом із своєю вчителькою – Катериною Володимирівною Борисовою.

Роботи дітей виконані в техніці граттаж, яку, методом мистецького експериментування, дещо видозмінила Катерина Володимирівна. Якщо традиційний граттаж виконується на білому папері з чорним верхнім шаром, то роботи, представлені на даній виставці, виконані за іншою технологією. Тло робіт – традиційно чорне, потім, як того потрібує техніка граттаж, вже підсохлий листок натирають парафіновою свічкою. Але надалі, замість традиційної білої фарби, дітьми використовується змішана з милом бронзова, золота чи срібна фарба, яку наносять верхнім шаром на роботу. Коли листок-основа готовий – діти, маючи за зразок портрет видатної людини, починають зображене на зразку «видряпувати» ручкою, яка не пише. Цей різновид граттажу є художньо своєрідними, оскільки він імітує техніку чеканки.

Вік наших маленьких художників – 8-9 років, які здобули численні перемоги на обласному, Всеукраїнському та Міжнародному конкурсах творчих робіт.

Цього дня на виставці кожен маленький художник розповідав присутнім про тих видатних людей, яких сам відобразив на своєму малюнку.

Давайте ближче познайомимося з маленькими митцями:

1.    Ігнатенко Раміна (портрет М. Гоголя) – лауреат всеукраїнського конкурсу благодійного фонду Ігоря Янковського «Україна – земля талантів» (м. Київ, 2017 р.); лауреат міжнародного конкурсу «Дружать діти на планеті» (м. Мінськ, Білорусія, 2018 р.).

2.    Редька Богдана (портрет графа Безбородька) – переможець (3-тє місце) міжнародного конкурсу «Дружать діти на планеті» (м. Мінськ, Білорусія, 2018 р.).

3.    Прядко Вероніка (портрет Б. Хмельницького) – дипломант другого ступеню міжнародного конкурсу благодійного фонду «Інше життя» (м. Київ 2017 р.), дипломант міжнародного конкурсу «На своїй землі» (м. Мінськ, Білорусія, 2017 р.). Вже другий рік поспіль займає перші місця в обласних конкурсах у м. Чернігові (2017, 2018 рр.).

4.    Шумал Анна (портрет Т. Шевченка) – переможець міжнародного – інтернет конкурсу «Марка дружби» (м. Херсон 2017 р.), лауреат міжнародного конкурсу благодійного фонду «Інше життя» (м. Київ, 2017 р.).

5.    Потлова Дар’я (портрет Смарагди Ніжинської) – активна учасниця шкільних виставок, навчається на двох відділах – художньому та хореографічному, а також опановує гру на фортепіано.

6.    Баленко Владислава (портрет М. Заньковецької) – активна учасниця міських та обласних виставок, навчається на двох відділах – художньому та хореографічному, а також грає на фортепіано.

7.    Обідейко Вероніка (портрет О. Хохлової) – лауреат міжнародного інтернет – конкурсу «Марка дружби» (м. Херсон 2017 р.), у цьому ж  році отримала 3-тє місце на обласному конкурсі у м. Чернігів.

8.    Супрун Артем (портрет С. Шишка) – прийшов в групу півроку тому й вже визначає чудові результати, беручи участь у шкільних художніх виставках. Перемоги Артема ще попереду.

9.    Одосовський Нікіта (портрет М. Бернеса) – лауреат міжнародного конкурсу благодійного фонду «Інше життя» (м. Київ 2017 р.), лауреат міжнародного конкурсу «Дружать діти на планеті» (м. Мінськ, Білорусія 2018 р.).

Тимошенко Даша (портрет тата) – учениця хореографічного відділу, відвідує предмет МЖК (малюнок, живопис, композиція), згодом хоче вивчати професійно два напрямки: художній і хореографію. На малюнку зобразила свого тата, яким вона дуже пишається. Даринка вважає (а ми її підтримуємо у цьому!), що у майбутньому він також стане в один ряд з видатними ніжинцями. Адже Олексій Анатолійович – декан факультету психології та соціальної роботи.

Виставка цікава своєю палітрою, образністю. Особливо приємно вражають майстерністю виконання портретів, в яких пізнається характер і життєстверджуванність образів зображуваного.

 

Підготувала Валентина Ващенко,

за інформацією бібліотеки імені академіка М.О. Лавровського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя

та за матеріалами інтернет-видання «Нежатин»

Фото автора

Прочитано 771 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative