Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

18 -19 квітня 2018 року в Ніжинському державному університеті ім. Миколи Гоголя відбулися урочистості з нагоди 90-річччя від Дня народження видатного діяча освіти і науки, одного із засновників та перших академіків Національної академії педагогічних наук України, ректора Ніжинського державного педагогічного інституту ім. Миколи Гоголя (з 1978 по 1995 р.р.) Федора Степановича Арвата.

18 квітня відбулось урочисте зібрання та пленарне засідання науково-практичної міжнародної конференції «Четверті Арватівські читання», презентація книги «Академік Федір Арват. Наука творити добро», концертна програма мистецьких колективів університету, ознайомлення з експозиціями музеїв та картинної галереї університету. 19 квітня – продовження науково- практичної  конференції. У рамках  читань відбулася робота секцій: мовознавчої, літературознавчої, методичної, теорії та практики перекладу.

Арватівське свято - ­ свято науки, свято відзначення людяності, добропорядності, щирості почуттів, яке зібрало чималу кількість шанованих гостей. До університету завітали авторитетні політики, наукові діячі освіти: заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України Лариса Березовська, народний депутат України, голова фракції «Народний фронт», онук Федора Арвата Максим Бурбак, народні депутати України Олександр Кодола та Микола Федорук, ректор Переслава-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Віктор Коцур, мер міста Ніжина Анатолій Лінник, а також професорсько-викладацький склад університету, працівники та студенти НДУ ім. М. Гоголя на чолі з ректором Олександром Самойленком, родина та друзі Федора Степановича.

«Сьогодні непересічна подія, бо ми згадуємо і вшановуємо у стінах нашого вишу справжнього вчителя з великої літери, гуманіста, вченого -  Федора Степановича Арвата. Коротке земне життя, але помітний, яскравий слід в історії і у пам’яті людей залишив Федір Степанович. Академік, який знав ім’я та прізвище кожного студента. І це не особливості його пам’яті, а особливе, батьківське відношення до кожного» - говорили ведучі свята.

Привітав усіх присутніх ректор університету Олександр Самойленко. «Сьогодні маємо свято» - так любив говорити Федір Степанович. Це той девіз, з яким він жив, працював, втілював у життя свої ідеї та вивів наш навчальний заклад  на вершини своєї слави, в промінцях якої ми нині перебуваємо», ­ зазначив на початку виступу Олександр Самойленко.

Доктор філологічних наук, професор Григорій Самойленко нагадав присутнім про життєвий шлях Федора Арвата.

Було зачитано офіційне привітання від  Міністра освіти та науки України Лілії Гриневич її заступником Юрієм Рашкевичем.

«Навіть і гадки не мав, коли ще малим щорічно гостював в Ніжині, що пройдуть роки і я виступатиму перед поважною аудиторією, згадуючи діда Федю та бабусю Нелю (також викладача та професора Ніжинського педагогічного університету). Саме сьогодні, в день його народження, Федора Арвата  завжди згадують найкращими словами педагогічні працівники та випускники філфаку Чернівецького національного університету, деканом якого він був. Не менш теплі згадки про нього і в Ніжині, де він відроджував славетні традиції Ніжинського вузу. Дякую всім присутнім за шанування пам`яті Федора Степановича. Окрема подяка за книгу, в якій для нащадків зібрані численні спогади про нього», ­ підкреслив Максим Бурбак.

«Ніжинська вища школа формувала і продовжує формувати освітній і культурний рівень нашого древнього міста, і в цьому значна заслуга родини Арватів. Ніжинський університет недаремно гордо несе девіз «Працею і старанням ­ LABORE ET ZELO». Переконаний, що тільки від старанної спільної праці науковців, педагогів, студентів, представників різних гілок влади залежить успіх не лише університету, а й усієї ніжинської громади. І саме цим шляхом до успіху йшов академік Федір Степанович Арват», ­ наголосив Олександр Кодола.

Олександру Самойленку, ректору Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, ректор Переяслава - ­Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Віктор Коцур  вручив нагороду Національної академії педагогічних наук України - ­ медаль Григорія Сковороди.

"Батько, людина, вчитель" - ­ саме так сказав про Федора Степановича його випускник ­ педагог, краєзнавець, громадський діяч  Степан Колодницький. 

«Ім’я Федора Арвата навіки викарбуване в історії ніжинського вишу, а також назавжди залишиться у пам’яті тисяч випускників Ніжинського педагогічного інституту, а згодом державного університету, які й багато років після випуску називають себе «дітьми Арвата». Федір Степанович у своїй діяльності на посту ректора зробив надзвичайно потужний поштовх розвитку Ніжинського університету у багатьох сферах:  у підвищенні рівня підготовки педагогів,  у науковій діяльності і навіть у фактичній розбудові вищого навчального закладу. Що, безумовно, позитивно вплинуло на розвиток самої ніжинської громади» - підкреслювали виступаючі у своїх промовах.

Урочистості завершилися концертною програмою мистецьких колективів університету.

 

Текст: Тетяна МАРЧЕНКО, Валентина ВАЩЕНКО

Фото: Вікторія Охріменко, Валентина Ващенко, Олена Іваницька

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитано 988 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative