Прихід квітня сповістив про закінчення педагогічної практики в студентів ІV курсу філологічного факультету. Ледве встигнувши відійти від шумних класів і коридорів школи, вони повернулися в рідні стіни Гоголівського корпусу й 5 квітня 2018 року звітували про результати педагогічної практики.

 

Викладачі кафедри методики викладання української мови і літератури багато дискутували щодо вибору форми й методів підбиття підсумків практики. Було вирішено відійти від академічних традицій проведення підсумкових конференцій: дібрано інноваційну форму – конкурс педагогічної майстерності під назвою «Педагог за покликанням». Це вже не перша спроба реалізації новітніх технологій у підготовці вчителів-словесників. Такий підхід уже був застосований на підсумковій конференції серед студентів V курсу, які навчалися за ОР «спеціаліст», проте тоді захід не був таким масовим, як цього разу.

Метa проведення конкурсу – сприяти вдосконаленню знань, умінь і навичок із фахових дисциплін (методики навчання української мови й  літератури, педагогіки та психології); розвивати виконавську майстерність майбутніх словесників, уміння швидко й раціонально розв’язувати проблемні психолого-педагогічні ситуації, що трапляються на уроках.

Попередньо практикантів було розподілено на чотири команди, шляхом жеребкування визначено черговість виступів. Організаційні моменти щодо підготовки студентів узяла на себе керівник із педагогічної практики філологічного факультету доц. кафедри методики викладання української мови і літератури Рудюк Т.В. Проводячи індивідуальні та групові консультації, вона змогла залучити студентів курсу до цієї творчої діяльності. Підготовку проблемних ситуацій, запитань і завдань конкурсу здійснили фахівці кафедри методики викладання української мови і літератури проф. Бондаренко Ю. І. та доц. Голуб Н. М.

На підсумковій  конференції з вітальним словом виступила доц. Рудюк Т.В. Вона підбила підсумки практики, наголосивши на перевагах у її організації, зачитала відгуки про роботу студентів у школах, акцентувала на актуальних проблемах діяльності середніх закладів освіти та шляхах їх вирішення. До обговорення долучилися завідувач кафедри методики викладання української мови і літератури проф. Бондаренко Ю.І. та доц. кафедри Голуб Н.М., які проаналізували особливості діяльності студентів під час практики, найтиповіші проблеми, які їм довелося розв’язувати. Так, Бондаренко Ю. І.  з властивим йому гумором, умінням надихати й запалювати студентів схвально відгукнувся про їхню активну роботу в ролі вчителів-словесників. Наприкінці виступу доц.  Голуб Н.М. відзначила помилки в оформленні планів-конспектів уроків і побажала майбутнім учителям творчих успіхів у здобутті професії. До обговорення результатів також долучився доц. кафедри психології Пісоцький В.П.

Але родзинкою захисту стало, звичайно, змагання, яке активізувало весь курс. Креативними й артистичними були виступи всіх чотирьох команд: «Учителята», «Юні педагоги», «Авангард» і «Шалені педагоги».

Конкурс-візитівка «Моє перше знайомство з класом», що проходив у вигляді СТЕМу, дозволив майбутнім учителям блискуче продемонструвати радість і несподіваність першої зустрічі з учнями,  виявити артистизм, уміння організовувати дітей до роботи. Так, словесники придумали інноваційні форми знайомства, де звучали музика, вірші й оригінальні способи вирішення проблем.

«Теоретична розминка»засвідчила, що майбутні вчителі добре володіють теоретико-практичними фаховими знаннями, які можуть застосовувати в будь-якій ситуації. І хоча журі надавало час для осмислення, студенти відповідали на запитання майже відразу.

Креативно були розв’язані психолого-педагогічні ситуації під час конкурсу «А як би вчинили Ви?», які могли б відбуватися на уроці мови чи літератури або під час виховного заходу.

Останній конкурс «Чи вдалася практика?» дав можливість студентам поділитися власними досягненнями в навчально-виховній роботі та способами  вирішення поточних проблем. І тут майбутні словесники виявили себе як справжні фахівці своєї справи: звучали не лише короткі розповіді про педагогічний процес, а й поетичні шедеври, створені нашими філологами.

Учасників оцінювало авторитетне журі в складі проф. Бондаренка Ю.І., доц. Голуб Н.М., доц. кафедри педагогіки Киричок І.І. та доц. Пісоцького В.П.

Наприкінці конкурсу виступила доц. Голуб Н.М., оголосивши результати наполегливої боротьби. Вона відзначила оригінальні візитівки команд, представлені з властивим студентам гумором та артистизмом.

Результати конкурсу були такі: І місце заслужено посіла команда «Шалені педагоги», почесне ІІ місце – команда «Авангард», ІІІ – розділили команди «Юні педагоги» і «Учителята».

Такий підхід дав можливість студентам пригадати свою практику, проаналізувати її переваги та недоліки, відчути себе творчими й окриленими. Викладачі впевнилися, що заходи такого характеру варто впроваджувати в педагогічний процес вищої школи: він не лише спонукає студентів до творчої реалізації, а й до осмислення проблем сучасної школи на етапі реформування освіти.

Захід дав надію на те, що майбутнє юного покоління в надійних руках: росте нова генерація, яка здатна вчити й виховувати за покликанням.

                                                  Доценти кафедри методики викладання

української мови і літератури 

Голуб Н.М., Рудюк Т.В.

Прочитано 759 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative