Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

Тетяна Геннадівна Шостак – ініціатор та автор проекту спільно з факультетом іноземних мов НДУ "Методичне стажування студентів-практикантів IV курсу факультету іноземних мов"; відмінник освіти України, переможець міжнародних конкурсів, вчитель- методист ННВК (Ніжинського навчально виховного комплексу) №16 «Престиж».

 Доброго дня, Тетяно Геннадівно. Ви вже другий рік поспіль активно проводите семінари та майстер-класи на базі Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя в рамках проекту "Методичне стажування студентів-практикантів IV курсу факультету іноземних мов". Скажіть будь-ласка, як Ви відбираєте тематику проведення для обміну досвідом?

Доброго дня! По-перше, я завжди вдячна університету за те, що маю змогу сюди прийти: поучитися у інших викладачів, які проводять майстер-класти та поділитися власним досвідом.

Насправді, проведення тренінгів ми починали ще у 2008 році. Була деяка перерва і ось другий рік, як ми поновили їх проведення. Я вважаю, що студентам потрібна не тільки педагогічна практика, а й методичне стажування, під час практики.

У мене є ідеї, як можна проводити стажування студентам, які проходять практику як в молодших, так і в старших класах.

Щодо тематики – я вибираю близькі для мене теми і думаю, що вони можуть бути цікавими і для практичної роботи студентів. Першу тематику ми беремо і проводимо як майстер-клас, другу – як тренінг. Я намагаюся не завантажувати їх теоретичними викладками, а більше давати практичних вправ і напрацювань.

Як Ви можете охарактеризувати власні враження: чи задоволені Ви роботою і активністю наших студентів під час майстер-класів?

В основному – так. Ви, знаєте, студенти самі порівняно недавно закінчили школу, тому у нас це відбувається в інтерактивних технологіях і вправах. Звичайно, бувають різні моменти, наприклад, коли ми проводимо заняття після пар, відчувається втома,

і я це розумію. Наступного року ми будемо проводити семінари вже після настановчої конференції, після зимових канікул, після відпочинку, коли студенти сповнені сил та енергії. (Посміхається – Авт.)

Чи змінилася модель проведення Ваших майстер-класів, порівняно з минулим роком?

Кожен рік кількість студенті може змінюватися – це закономірний факт. В минулому році ми разом із факультетом іноземних мов заздалегідь повідомляли тематику проведення семінарів чи тренінгів, і студенти мали вибір. Тобто половина студентів записувалися на одну тематику, інша – на другу. Але, як показав досвід, студентам не менш важливі всі запропоновані тематики тренінгів, аби вдало провести свою практику. Тому вже в цьому році такий розподіл факультет не робив.

Слід зазначити, що кількість студентів на тренінгу не обмежена: якщо приходить весь четвертий курс, значить весь; але я буду працювати навіть якщо прийде один студент, бо це прийшла зацікавлена людина, з якою варто працювати аби передати власний досвід. Це підходи якраз Західноєвропейської системи освіти: коли професори приходять на консультацію навіть заради одного студента.

А що дають студентам такі семінари? Ваша думка?

По-перше, вони бачать перед собою людину, яка навчає дітей на практиці, і може поділитися практичним досвідом. По-друге, розуміють, що теорія, яку вони проходили разом з викладачами в університеті має втілитися в практичну діяльність. Те, що ми робимо разом зі студентами на тренінгах та майстер-класах безумовного узгоджено з основними принципами психології, педагогіки і методики викладання.

Минулого року окрім майстер-класів Вами було вперше проведено вебінар"Розвиток креативних здібностей учнів на краєзнавчому матеріалі про Ніжин". Чи плануєте Ви продовження такої інноваційної форми роботи надалі?

Так. Після проведення анкетування я переконалася, що вебінари займуть першочерговий пріоритет, сприятимуть обміну досвідом, допоможуть зрозуміти те, що саме треба змінити у проведенні такого типу занять. У березні цього року на факультеті іноземних мов НДУ також плануємо проведення вебінару.

До розмови долучаються студенти, і ставлять свої запитання.

Ірина Василенко, студентка четвертого курсу факультету іноземних мов НДУ:

На практиці у мене виникла проблема. Шостий клас, у якому 23 учні не ділиться на дві групи. Як зорієнтувати роботу, які методи використати?

Якщо в класі менше 28 учнів, то він не ділиться на групи, згідно законодавства України, і тут ми нічого змінити не можемо. Але виникає запитання: а як їх організувати, заохотити працювати в групах? Можна спробувати об’єднати учнів в менші групи, і розробити відповідні завдання. Причому, важливо взяти до уваги, що ми не ділимо учнів на пари та на групи, ми їх об’єднуємо для виконання якогось спільного завдання. Про це детальніше ми будемо говорити якраз на наших семінарах.

Владислав Сетун, студент четвертого курсу факультету іноземних мов НДУ:

- Які найефективніші методи існують для того, щоб заохотити дітей до роботи?

Гарне запитання! (Посміхається – Авт.)

Звичайно, тут все індивідуально. В початкових класах діти дуже люблять коли їх хвалять, і для цього існують різни методи заохочення: словами, наклейками на зошит у вигляді смайликів або зірочок. Причому, деякі діти їх сприймають на «ура!», і перераховують після кожного уроку та змагаються, у кого більше! Але знову ж таки  - все індивідуально. Є діти, які з байдужістю відносяться до смайликів, а дуже цінять коли їх похвалять просто словами.

Щодо старшокласників, то вони цінять невеличкі конструктивні зауваження щодо своєї роботи і шляхи їх вирішення, так званий аналіз ситуації. Для учнів старших класів важливо те, що з ними починають говорити, як з дорослими людьми.

Проте хочу зауважити, що індивідуальний підхід важливий як з учнями початкових класів так і зі старшокласниками.

 

 

Спілкувалася Валентина Ващенко

Фото автора

 

Читайте також: Тренінг "Робота в групах на уроках англійської мови"

http://www.ndu.edu.ua/index.php/ua/

 

 

 

 

 

Прочитано 1240 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative