Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12011

У четвер, 15 лютого, у старому корпусі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя відбулось чергове засідання Історичного науково-дискусійного клубу, що діє на базі історико-юридичного факультету.

Історичний науково-дискусійний клуб – це студентський науковий гурток, де можна обговорювати актуальні наукові проблеми, одночасно, набуваючи навички професійного ведення дискусій. Тому, не випадково, тема поточного засідання була сформульована дискусійно: «Альтернативна історія: між фантастикою та наукою».

В будь-які часи людей завжди цікавили причини історичних подій, обставини, які впливали на перебіг історичних процесів, а отже, і роль випадка в історії. Саме на вивчення таких чинників і спрямована альтернативна історія. Виходячи з реальних історичних умов, вона моделює ймовірні альтернативні сценарії, які могли б втілитись за певних умов. Втім, неможливість наукової перевірки створеної моделі, на практиці часто заводить подібні дослідження на манівці яскравої, але оманливої «якбитології». Через це найбільшого розповсюдження альтернативна історія здобула у науково-популярній та фантастичній літературі. Тож до чого відносити альтернативну історію: до науки чи фантастики? Чи може вона стати в нагоді історикам?

Засідання традиційно почалось з невеликої доповіді, що мала підготувати аудиторію до дискусії. Доповідач ознайомив присутніх з сутністю поставленої проблеми, зокрема, відмінностями між традиційним та альтернативним поглядами на історію. Після цього присутні мали можливість висловити свою думку із запропонованої проблеми.

В результаті обговорення, учасниця клубу, студентка ІІ курсу Ірина Кавецька запропонувала свій погляд на проблему, висловивши припущення про можливість інтеграції обох поглядів на історичні процеси. Студент ІІ курсу Олександр Запорожець висловив думку про необхідність розібрати запропонований теоретичний матеріал на прикладах з історії. Це сприяло пожвавленню дискусії на якісно вищому рівні. Завдяки досвідченим учасникам клубу, студентам IV курсу Віктору Берегуну, Владиславу Шмиголю та Богдану Яременко, під час дискусії були представлені найрізноманітніші точки зору. І хоча кожен з учасників має свою думку щодо проблеми, тим не менш, вони змогли дійти до компромісного висновку щодо альтернативної історії, яка поки що ближче до фантастики, але змушує нас розмірковувати над прогалинами наших знань про минуле.

Хочеться подякувати активним учасникам клубу за їх потяг до пізнання. Сподіваємось, що Історичний науково-дискусійний клуб буде й надалі об’єднувати небайдужих до науки студентів, проводячи все більше нових та цікавих засідань.      

 

Володимир Баров,

магістрант ІІ курсу історико-юридичного факультету

https://uk.wikipedia.org/wiki/

Прочитано 679 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative