«V Філаретівські читання» об’єднали в Ніжині науковців і священнослужителів з усієї України

 

«У головному — єдність, у другорядному — свобода, в усьому — любов», – слова Августина Блаженного, якими можна охарактеризувати «V Філаретівські читання», які відбулися 2 листопада в стінах НДУ ім. М. В. Гоголя. Дана Веукраїнська конференція була приурочена до 500-річчя Реформації. На дискусію зібралися священнослужителі різних конфесій, аби поговорити про те, як вплинула Реформація на культуру і свідомість суспільства.

Також на конференції були присутні міський голова Анатолій Лінник і ректор університету Олександр Самойленко.

 

Першим вітальне слово до учасників конференції виголосив професор, завідувач кафедри історії України НДУ ім. М. Гоголя Євген Луняк. Він зазначив, що дуже приємно і знаково бачити в стінах університету представників різних конфесії, яких у роздумах об’єднала така знакова подія. Ідея проведення конференції дійсно об’єднала всіх, і не виникало жодних непорозумінь. Співорганізаторами заходу є Ніжинський університет, Сіверський інститут регіональних досліджень, Ніжинська міська рада, Ніжинський краєзнавчий музей ім. І. Спаського, місцева Християнська Церква Повної Євангелії «Царство Віри».

Наступним своє звернення озвучив ректор університету Олександр Самойленко. Він відзначив той факт, що конференція починала роботу в Чернігові, і за честь тепер приймати її учасників у Ніжинському університеті. І хоча зараз багато суперечок відносно процесу Реформації, завдяки такій конференції, в ході дискусії буде народжуватись істина. Що ж до самого університету, то тут спільними зусиллями підтримується толерантність і братерство щодо віросповідання.

У своєму вітанні присутніх міський голова Анатолій Лінник зауважив, що міська рада підтримуватиме всі заходи, присвячені Реформації. Це дійсно важлива подія для Європи і світу в цілому, адже це народження нової думки і погляду, які вплинули на хід історії.

Пастир церкви «Царство віри» приєднався до вищесказаного та зазначив, що Реформація – подія, котра вплинула на сьогодення і продовжує впливати на майбутнє. Сьогодні Україна обирає для себе європейський вектор, але йому можна слідувати, якщо брати до уваги всі аспекти. Одним з таких є Реформація. Вона сформувала ментальність і культуру європейських народів і ми зараз бачимо яскравий тому приклад. Зараз продовжується процес будівництва української держави і ми маємо дотримуватись шляху єдності і світла.

На пленарному та трьох секційних засіданнях було виголошено та обговорено понад 20 доповідей дослідників історії Реформації з різних міст України. Кожен зміг висловити свою думку та поділитись напрацьованими дослідженнями. І які б не були розбіжності у висловлюваннях, не дарма кажуть, що в дискусії народжується істина.

Нагадаємо, що Реформація – це важливе явище європейської культури, яка змінила хід історії. Професор теології Мартін Лютер, прибивши до дверей замкової церкви у Віттенберзі (31 жовтня 1517-го, напередодні дня Всіх Святих) свої “95 тез” і почавши Реформацію, дав старт релігійним і культурним змінам в Німеччині і за її межами, які згодом привели до соціальним, економічним і політичним трансформаціям.

У цілому той час є періодом поступового руйнування традиційного, так званого феодального, суспільства і натурального господарства, а також – інтенсивного розвитку ринкових відносин, географічних відкриттів, колонізації Америки. Ці процеси помітно змінили не тільки Європу – вони носили значення світового масштабу.

 

За матеріалами інтернет видання «Нежатин»

https://www.nezhatin.com.ua/news/v

 

 

Прочитано 684 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative