Інститут літератури  ім. Т.Г.Шевченка НАН України, Ніжинський держуніверситет імені Миколи Гоголя, кафедра української літератури та журналістики разом із Центром гуманітарної співпраці з українською діаспорою організували й провели  ІІ Кошелівецькі читання.

Ректор Гоголівського вишу, кандидат історичних наук, доцент Олександр Самойленко, вітаючи учасників із Ніжина, Києва та Ізмаїла, назвав цю подію загальнонаціональною. «Йдеться про вшанування пам’яті великого українця, котрий у нелегких екзильних умовах упродовж багатьох років самовіддано працював на теренах утвердження інтелектуальної України у світовому духовному просторі», – написала від колективу Ізмаїльського державного гуманітарного університету й особисто – професор Галина Райбедюк.

4 професори і 5 кандидатів наук упродовж трьох годин розповідали про життєвий і творчий шлях Івана Максимовича Ярешка, який змінив прізвище на ІВАН КОШЕЛІВЕЦЬ. Визначний історик і теоретик літератури, критик, есеїст, перекладач, організатор літературних сил народився 23 листопада 1907 p. у селі Велика Кошелівка Ніжинського повіту на Чернігівщині. В 1930 p. закінчив Ніжинський інститут народної освіти, вчителював, а І940 р. став аспірантом академічного Інституту літератури в Києві, де працював над дисертацією під керівництвом О. Білецького. В середині 40-х років починається нова, еміґраційна частина біографії Івана Максимовича.  Він помер 5 лютого 1999 р. у Мюнхені, де й похований.

Цікавими, бо дискусійними, були доповіді присвячені літературі української діаспори.

Прочитано 936 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative