Восьмого жовтня у стінах Ніжинської міської ради відбувся захід «Яким ти бачиш Ніжин у 2027 році», головною метою якого було формування робочих груп для аналізу проблем різних галузей.

У форумі взяли участь такі почесні гості, як експерт Британської ради з питань громадського суспільства та розвитку, експерт Європейського  Банку Реконструкції та Розвитку Тетяна Бойко, яка займала розробкою стратегії міста Чернігова і зараз є членом виконкому Чернігова та Дмитро Лунін, координатор програми «Публічна політика» з ГО “Нова Країна”. Також на заході були присутні представники Ніжинської міської ради, депутати, освітяни НДУ та актив громади Ніжина.

На форумі було запропоновано поділитися на 5 груп для розгляду питань у таких напрямках:

 – соціально-економічний розвиток міста та підприємницької діяльності;

– земельні відносини, будівництво, архітектура та інвестиційний розвиток;

 – майнові та житлово-комунальні питання, транспорт, зв’язок та охорона навколишнього середовища; 

– культура, туризм, молодь і спорт;

– освіта, охорона здоров’я та соціальний захист населення. 

Кожна з груп окремий конкретний напрямок розглядала у таких трьох аспектах:

  1. Бачення напрямку розвитку за період десяти років.
  2. Проблеми сьогодення.
  3. Шляхи та ідеї, як досягти запланованого майбутнього. 

 Після години обговорень, усі бажаючі мали можливість представити вирішення найнагальніших проблем міста, своє бачення розбудови Ніжина.

Ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександр Самойленко зазначив про покращення співпраці міської влади з університетом,  що дає гарний результат для обох сторін, і  заявив про готовність колективу університету допомогти у спільній стратегії розвитку громади міста.

Щодо свого бачення розбудови Ніжина, він запропонував визначення опорних шкіл для розвитку профільної освіти, створення навчально-виховних комплексів, організацію центрів освіти для дорослих із цікавими прикладами досвіду інших країн, а також про досить болючу для Ніжина проблему – відтік кваліфікованих кадрів.

Юрій Філоненко, доцент кафедри географії Ніжинського державного університету, додав такі ідеї стосовно розвитку туризму у місті: започаткування 2-3 пішохідні маршрути, відкриття туристичних закладів, розробка туристичного сайту, розвиток готельно-ресторанного бізнесу та інфраструктури.

Пропозиції представників університету підтримали та розвели жваву дискусію з приводу недоліків інфраструктури міста, та їх усунення.

«Це тільки перші кроки, на меті яких, виявити насправді бажаючих і патріотично налаштованих активних громадян,  які б сформували чітку проблематику громади, бачення майбутнього міста та шляхи досягнення бажаного, які б увійшли в стратегію розвитку міста». – пише інтернет видання «Нежатин».

Цей захід матиме продовження 18 жовтня, на якому напрацьовані ідеї будуть об’єднуватися у стратегію розвитку, створену жителями Ніжина, для покращення рідного міста. 

Підготувала: Валентина Ващенко, за інформацією інтернет видання «Нежатин»

Фото: «Нежатин»

Прочитано 797 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative