Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 12010

З 24 серпня до 3 вересня 2017 р. на базі історико-юридичного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя працювала Міжнародна літня школа «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення». 

 

Її основна мета полягала у поглибленні українськими та польськими студентами знань щодо загроз для сучасної демократії, формування навичок аналізу політичних процесів шляхом безпосередньої участі у вирішенні поточних і перспективних питань розвитку демократичних засад суспільного життя. Активними учасниками школи стали студенти спеціальностей «політологія», «міжнародні відносини» та «історія» польських – Педагогічного університету імені Комісії народної освіти у Кракові, Варшавського університету,  Жешувського державного університету та українських вишів – Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Київського університету ім. Б. Грінченка, Львівського національного університету ім. І. Франка й Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Такий формат заходу був зініційований  к.і.н., доцентом кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Юлією Кузьменко, к.і.н., доцентом кафедри історії України Максимом Потапенком та магістром політології, докторантом, викладачем Педагогічного університету в Кракові Матеушем Каміонкою.

Базою Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення» став історико-юридичний факультет у складі деканату на чолі з Володимиром Мартиненком та кафедр всесвітньої історії та міжнародних відносин (заступник завідувача – к.і.н., доц. Петро Моціяка), політології, права та філософії (завідувач – д.політ.н., проф. Фелікс Барановський), історії України (завідувач – д.і.н., проф. Євген Луняк). Захід був реалізований завдяки організаційній та фінансовій підтримці  Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя в особі ректора Олександра Самойленка, Ніжинської міської ради та міського голови Анатолія Лінника,  Педагогічного університету імені Комісії  народної освіти в Кракові в особі ректора Казімежа Карольчака, депутата Обласної Ради Андрія Віротченка. Організаційну допомогу літній школі надали  Ніжинська районна рада в особі її голови Олега Бузуна та заступника голови Наталії Березки, секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб, відділ у справах сім’ї та молоді, очолюваний Тетяною Бассак, депутат ВРУ від 209 виборчого округу Олександр Кодола, депутатський корпус Ніжинської міської ради, директор бібліотеки Ніжинського державного університету імені О.М. Лазаревського Олександр Морозов, директор Ніжинського краєзнавчого музею імені І. Спаського Геннадій Дудченко, начальник соціально-гуманітарного відділу НДУ імені Миколи Гоголя Віталіна Скороход, провідний фахівець соціально-гуманітарного відділу Анна Парубець. Висловлюємо вдячність також приватному підприємцю Юрію Хоменку за сприяння в організації інтеграційних вечірок для учасників проекту. Організатори та учасники форуму вдячні їдальні університету за широкий асортимент страв, смачні сніданки та обіди.

Цей «десятиденний марафон», за словами однієї з організаторів Міжнародної літньої школи Юлії Кузьменко, проходив у досить швидкому темпі та був сповнений участю українських та польських студентів в інтерактивних лекціях, воркшопах, тренінгах, дискусіях і круглих столах, присвячених питанням викликів і загроз сучасної демократії та міжнародному порядку. Їхніми модераторами були 4 доктори наук, професори та близько 20 кандидатів наук Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (зокрема, Олександр Бойко, Фелікс Барановський, Сергій Лепявко, Євген Луняк, Лариса Мицик, Петро Моціяка, Максим Потапенко, Олександр Желіба, Олексій Тимошенко, В’ячеслав Циба, Віктор Пащенко, Світлана Тезікова, Іван Кедун, Юрій Давиденко), спеціаліст Інституту політології Педагогічного університету імені Комісії народної освіти у Кракові Матеуш Каміонка, Віце-директор Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський та викладач Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої молоді Катерина Литвин. Окрім підвищення рівня обізнаності в концептуальних проблемах демократії завдяки вищезазначеним формам співпраці, учасники літньої школи мали змогу ознайомитися з практичною діяльністю української політичної системи під час участі в екскурсії до українського парламенту – Верховної Ради України, практичних заняттях у Ніжинській міській раді та Ніжинській районній раді, а також у роботі в місцевих і районних партійних осередках – «Батьківщина» (Н. Березка, С. Охонько), «Самопоміч» (Г. Дудченко, Д. Тимошик) і «Солідарність» (М. Білоусенко). Незабутніми були також і заняття в с. Заньки та с. Кукшин, де учасники мали змогу не лише поспілкуватися з сільськими головами щодо питань децентралізації, а й відвідали меморіальний музей корифея української сцени, першої народної артистки України Марії Заньковецької та ознайомилися з роботою Кукшинського молочного кооперативу та Кукшинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Практичним втіленням результатів міжнародної літньої школи стала презентація, захист і публічне обговорення колективних проектів українсько-польськими командами, присвячених викликам і загрозам демократії у сучасному світі.

Завдяки участі в Міжнародній літній школі українські та польські студенти отримали можливість обміну досвідом, налагодили міжнаціональний історико-культурний діалог і одержали незабутні враження. Упевнені, що організований захід сприяв зближенню українського та польського народів та подоланню стереотипів.

Висловлюємо сподівання, що Міжнародна літня школа «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення» стане традиційною й сприятиме поглибленню співпраці між Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя та Педагогічним університетом імені Комісії народної освіти в Кракові.

Володимир Мартиненко,

Юлія Кузьменко,

Анна Донець.

Прочитано 1503 разів

Галерея зображень

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative