Ще недавно вони ніяково почували себе, коли заходили до гомінких класів, а сьогодні – упевнено й сміливо висловлюються про ті проблеми, які хвилюють сучасну школу.

 22 березня 2017 року відбувся захист  педагогічної практики. Студенти IV курсу звітували про результати навчально-виховної роботи в школах м. Ніжина.

Із вітальним словом виступила керівник педпрактики філологічного факультету доцент кафедри методики викладання української мови і літератури Рудюк Т.В., яка звернула увагу студентів на те, що їхня праця повинна йти від душі, а все, чого вони вчать дітей, має подаватися з любов’ю. Тетяна Вікторівна коротко підбила підсумки педагогічної практики, представила учасників звітної конференції. Вона зазначила, що цей етап є важливим компонентом освітньої підготовки фахівців, можливістю не лише переймати досвід, а й підвищувати власний загальний, науковий, культурний, методичний рівень, формувати основи професійної майстерності.

Із напутнім словом виступив завідувач кафедри методики викладання української мови і літератури професор Бондаренко Ю.І. Він привітав майбутніх учителів із проходженням важливого етапу на шляху до педагогічної професії, справедливо наголосив на тому, що рівень фахової майстерності сучасного вчителя має забезпечувати готовність до будь-якої ситуації та повороту подій. Зауважив, що хотів би почути у виступах, які шляхи аналізу художнього твору використовували практиканти в процесі вивчення літератури. Адже шлях до розуміння твору мистецтва допоможе подолати важливу проблему сучасної школи, яка прозвучала у виступах студентів: учні не читають творів.

Доцент кафедри методики викладання української мови і літератури Голуб Н.М. виступила з доповіддю, у якій дала загальну оцінку якості підготовки майбутніх учителів. Щоб налаштувати студентів на позитивний лад, Наталія Миколаївна запропонувала студентам методику незакінчених речень. Відповіді на запитання продемонстрували знання психолого-педагогічних особливостей школярів та готовність студентів до самостійної творчої професійної діяльності. Наприкінці гри майбутні фахівці назвали золоте правило педагога: «Ставтеся до дитини так, як би Ви хотіли, щоб ставилися до Вас».

У доповіді прозвучало, що більшість студентів під час практики добре виявили свої фахові знання та творчі здібності. Зазначалося, що в цілому всі практиканти усвідомили особливості організації навчально-виховного процесу на уроці, його структуру тощо. Так, студенти під час відвідування їхніх занять та фахових заходів методистами продемонстрували високий рівень викладу, використання наочності (схем, таблиць, ілюстрацій до творів, СІТ), дидактичних роздавальних матеріалів, цікавих творчих завдань, інтерактивних вправ тощо.

Так, нестандартно, змістовно проходили уроки в таких студентів:  Андрущенко А., Конончук В., Божиної Я., Гринько А., Гаврилюк К., Шабовти Т., Шорохової Я., Ковтун Н. та ін.

Свої творчі здібності виявляли Гринько А., Божина Я., Рекуненко І., Ярмоленко Я., Лапай М., Теплуха В., Скребець А., Черевко А., Біловол А., Кашуба Т., Юрчишина Ю., Сохань Г., Сотніченко К., а Ковтун Н. подарувала своїм учням справжні крила.

У конференції також узяли участь: декан факультету – доц. Забарний О.В.; завідувач навчальної, виробничої практики – ст. викл. Філоненко О.С.; ст. викл. кафедри методики викладання української мови і літератури Проценко Л.І., методисти із педагогіки – ст. викл. Дубровський В.Л., ст. викл. Шевчук М.О., методист кафедри психології ­– викл. Гришко В.В.

У процесі конференції майбутні фахівці продемонструвати звіти, які було підкріплено електронними портфоліо, мультимедійними презентаціями, відеороликами, поетичними замальовками, сольним виконанням пісень. Варто зауважити, що студенти демонстрували  не лише власні досягнення, а й ділилися труднощами, із якими довелося зіткнутися, висловлювали вдячність педагогам та методистам, побажання щодо організації педагогічної практики тощо. Ключовими питаннями з методики мови були проблеми застосування творчих завдань із метою формування комунікативної компетенції учнів на уроках української мови. Питання про вибір шляху аналізу літературного твору стало одним із критеріїв креативного підходу до вивчення української літератури.

Отже, другий етап пройдено! Бажаємо майбутнім учителям-словесникам, випускникам філологічного факультету подальших творчих успіхів!

 

Голуб Н.М., доцент кафедри методики

викладання української мови і літератури,

Рудюк Т.В., доцент кафедри методики

 викладання української мови і літератури,

керівник практики студентів філологічного

факультету

 

Прочитано 1044 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative