20 січня 2017 року на факультеті іноземних мов Ніжинського державного університету імені  Миколи Гоголя відбувся семінар вчителів загальноосвітніх шкіл міста Ніжина та методистів факультету  «Партнерство «Університет – школа»: спільний пошук шляхів підготовки майбутніх вчителів іноземної мови». З привітальним словом до учасників семінару звернулися декан факультету іноземних мов  Тезікова С.В.  та  методист міського методичного кабінету  управління освіти  Даниленко О.Ю. Було визначено напрями роботи фокус-груп: навчання іноземної мови в школі: позитивний досвід студентів-практикантів, дослідницька компетентність: зміст, форми, методи діяльності фахівця та завдання студента-практиканта,  виховання інтересу до вивчення іноземних мов: зв'язок аудиторних та поза аудиторних форм спілкування з учнями. За кожним з напрямів роботи були сформовані перспективні завдання, які і були метою нашої зустрічі.

 

Обговорюючи питання семінару « Навчання іноземної мови в школі: позитивний досвід студентів-практикантів» творча група запропонувала використовувати при введенні граматичних явищ відомі персонажі, яскраву і доречну наочність, інтерактивні форми роботи (квести), цікаві  комічні історії до програмних  тем.  Серед рекомендацій: організація і проведення проектів, широке використання мульмимедія, налагодження контактів і листування з однолітками  різних країн.

Що ж запропонувала команда з проблеми «Виховання інтересу до вивчення іноземних мов: зв'язок аудиторних та поза аудиторних форм спілкування з учнями»?  Серед найбільш поширених форм поза аудиторної роботи вчителі зазначають країнознавчі та граматичні гуртки, тижні педагогічної майстерності, концерти, мовні табори. Однак, пропонують пожвавити роботу Євроклубів. Спільними зусиллями ми повинні реанімувати волонтерську роботу студентів, яка може допомогти школі підвищити мотивацію при вивченні іноземних мов.

Аналізуючи напрям «Дослідницька компетентність: зміст, форми, методи діяльності фахівця та завдання студента-практиканта», ми з’ясували, що вчителі мають проблему для дослідження,  яке зводиться до підготовки доповіді, демонстрації уроку та  публікації посібників. Після обговорення команда пропонує акцентувати увагу на концептуальні ідеї, методології, методи та технології  дослідження. Чи може студент навчитися бути дослідником в середовищі,  в якому ніхто не досліджує, а лише доповідає про те, що прочитав та випробував?

Творча група, яка обговорювала питання « Педагогічний щоденник чи професійне порт фоліо?», поставила  питання про те, чи повинен студент-практикант заповнювати щоденник спостережень, який , і це вже не є таємницею, заповнюється поспіхом і не є чимось творчим  і реферативним . Після обговорення учасники семінару прийшли до висновку, що на сьогоднішній день ми знаходимося в пошуку відповіді на запитання про те, що ж є важливішим : щоденник, який не відображує в повній мірі всю педагогічну практику чи порт фоліо, яке є відображенням професійної діяльності вчителя.

 Вважаємо, що семінар був корисним для всіх його учасників, і сподіваємося на подальшу співпрацю. 

Прочитано 974 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative