У березні 2024 року виповнюється 210 років від дня народження великого українського поета, прозаїка, перекладача, публіциста, мислителя, живописця, майстра офорту і графіки, ілюстратора, маляра, фотографа, мандрівника, винахідника, археолога, філософа, історика, актора, співака, режисера, драматурга, театрального критика, громадського та політичного діяча, справжнього пророка, легендарної постаті національної культури та беззаперечного символу України ‒ Тараса Шевченка.

Якою людиною був Шевченко? Геніальною! Він не вписувався в рамки свого часу, бо завжди йшов попереду нього. Історія життя Шевченка – це історія успіху кріпака. Нині б про нього сказали, що він – «Self-made man» або «людина, яка зробила себе сама».

Якби Тарас Григорович жив у наш час, то  був би відомим, доволі скандальним блогером і успішним митцем, точно мав би десятки тисяч фоловерів та фоловерок у соцмережах. Ми б ставили вподобайки  його дописам та дивилися прямі етери майстра. Якби Тарас Шевченко жив сьогодні…

Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці  Пединівської  волості  Звенигородського  повіту  Київської губернії (нині Черкащина). Та чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопчиська колись стануть називати деякі кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії? Мабуть, ні… Хоча культ Шевченка виник ще за його життя, почав зміцнюватися після смерті й перепоховання.

Колектив бібліотеки університету підготував цікаві факти з життя Кобзаря, запрошуємо ознайомитись.

Прочитано 501 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative