З фонду рідкісних та цінних видань

 «Блаженний,  хто  пам’ять  предків  шанує»

Йоганн Гете

 

Книгозбірня Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя одна з найдавніших науково-освітніх бібліотек Лівобережної України, започатковано яку було 1820 року разом з відкриттям у Ніжині Гімназії Вищих Наук князя О.А. Безбородька. За 200-річну історію бібліотеки до її складу влилося чимало надзвичайно цінних книжкових фондів, що перетворило це зібрання на унікальне історико-культурне явище.

Перлиною бібліотеки, надзвичайною рідкістю на теренах України, шедевром друкарського мистецтва XVI ст. є книга, котрій у 2023 році виповнилось 510 років!!!

Це книга творів давньогрецького філософа Платона (1513 року) зі славнозвісної венеціанської друкарні італійського вченого-гуманіста і друкаря Альда Мануція.

Книга потрапила до нашої книгозбірні із бібліотеки Ніжинського грецького Олександрівського училища. Невеликий зручний формат, курсивний шрифт, виготовлений талановитим болонським гравером та художником Франческо Гриффо, ще за життя Мануція зробили його видання раритетними. До нашого часу їх збереглося обмаль. У бібліотеках України таких книг налічується близько 200 примірників. Мати у своїх фондах такі унікальні видання не тільки почесно, але й престижно. Шість «альдин» наразі зберігається у Музеї рідкісної книги бібліотеки імені М.О. Лавровського.

Охочих ознайомитись із раритетним виданням, запрошуємо до Музею рідкісної книги.

Прочитано 152 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative